greeting

"Bissmillahi Rahmani Rahim"

Friday, 7 October 2011

"Adakah Dia Milikku"

Assalamualaikum..

sejak dua menjak ni, telinga saya asyik dengar perkataan.."KAWEN", "JODOH", cari "CALON" n perkataan lain yg seumpama dengannya..
dlm kepala tgah fikirkan soal kerja, ad juga sekelumit terfikir soal2 ni, walaupun target lambat lg....

3 HARI lepas:
#1 sy sembang nga sorg kawan..die ckap, skrg ni die ngah terdesak tuk cari 'someone'..takut kalau-kalau, umur dh 30thun tp still berstatus 'BUJANG'...nauzubillah...(menakutkan!!)

2 HARI lepas:
#1 chatting nga sorg kwn lain plak..then die ckap nk tolong carikan sy 'someone'.. tp biase la, sy kan suka mengelak bab-bab ni.. 



1 HARI lepas:
#1 sy bukak fb, tgok kwn sy time matrik dh KAWEN..cepat btol die..baru je grad minggu lpas..smoga mereka bahagia hingga ke akhir hayat..
#2 drpd fb jgak, sy tgok kwn sy time skolah, dh ada 2 org ANAK..hurmmmm..
#3 sy tgok Semanis Kurma kt TV9..tajuk nya "Dia Milikku"..sweet je tgok imam muda Asyraf nga wife die..
tp bukan tu yg nk dihurai pnjang lepar dlm entry kali ni..sy juz nk share ape yg sy dpt dari slot tu..

TIPS:
#1 klu COUPLE, jgn lama2, 9ti byak maksiat bleh berlaku..so dlm hubungan tu yg penting msg2 pandai jaga diri..jaga batas2 pergaulan sampailah ke alam perkahwinan..
#2 klu nk kawen, selain redha Allah, REDHA ibu bapa tu sgt la penting..so jgn lupa bgtau parents, n jgn plak kawin lari klu parents xsuka..mesti ad jln penyelesaiannya..
#3 klu nk cari suami, cari lelaki yg boleh memimpin..bukankah sifat seorg lelaki itu sbgai pemimpin? so klu tgok perangai yg ntah apa2, elak je la terus..klu kita berharap die akan berubah bila dh kawen, sebenarnya die blum tentu berubah..(sy tmbah sendiri...)
#4 untuk isteri: menjadi isteri tidaklah seHEBAT Khadijah, tidak seTAQWA Aishah, mahupun seTABAH Fatimah, namun menjadi isteri akhir zaman, utk si suami selamanya...
#5 untuk suami: menjadi suami tidaklah seHEBAT Rasulullah, tidak juga seGAGAH Saidina Ali, namun menjadi suami akhir zaman buat si isteri selamanya..
#6 bayakkan berdoa, solat hajat, solat istikharah..supaya Allah tetapkan hati siapa jodoh terbaik untuk kita...mulakan dari skrg even bukan kita nk kawen sekarang...jgn plak pegi jumpe bomoh mntak tangkal bagai klu nk dpt jodoh..sume tu tahyul...ish3
#7 pada tarikh hari lahir kita: berpuasalah...

antara doa yg boleh diamalkan:
#1 Surah Al-Mukminun, Ayat:29
#2 Surah Toha, Ayat: 131-132 - doa untuk permudahkan jodoh dan untuk murahkan rezeki..
#3 Surah Al-Anbia, Ayat 89 - doa untuk dapat jodoh dan dapat anak



HARI ini:
#1 sy tgok drama "Mencari BIDADARI", lakonan Fizz Fairuz n Irma Hasmie..dua2 pelakon yg sy suka..citer nya pasal HAKIM (oppss nape lak perlu besarkan name ni??) seorang arkitek yg hensem yg tak kawen2 lagi, sedangkan kwn2 sebaya yg lain sume dh KAWEN n ad anak.. parents plak asyik duk tanya je bila nk kawen..tp tu la, rupanya die bukan mencari seorg perempuan atau wanita tp mencari seorg BIDADARI..

erm..susah zaman sekarang ni, nk cari lelaki yg baik (alim la jgak kot) camtu..klu lelaki skrg of course nk cari yg cantik, bergaya, seksi, kaya or something yg camtu la..bukan nk cari yg beriman...tp bukan ini yg sy nk complaint, sy juz share:

#1 Allah dh jadikan wanita yg baik itu, hanya untuk lelaki yg baik juga.. so klu nk yg terbaik n soleh @ solehah, jadilah yg terbaik n soleh @ soleh terlebih dahulu..ustazah Bahiyah pon ad ckap camni dlm semanis kurma.. <insyaAllah dlm proses..>
#2 jodoh tu, tak dtg bergolek...kene la cari n usaha..yg penting doa n solat taubat-spy dosa2 kita terhapus b4 kita berdoa dgn lebih ikhlas untuk mohon yg terbaik daripada Allah...
#3 yakin dengan ketentuan dan aturan yg Allah dh tetapkan untuk kita..
#4 untuk wanita: jadilah seorg bidadari yg buta, bisu dan pekak. buta-dari melihat perkara-perkara yg tidak elok; bisu- dari melafazkan kata-kata yg kesat; pekak-dari mendengar perkara-perkara yg tidak berfaedah... <insyaAllah akn diusahakan>




notekaki: semoga ada sesuatu yg dpt dikongsikan bersama..sama2 kita amalkan yg terbaik..
bak kata ustazah Bahiyah: "Anda buat, anda dapat..."

**yaAllah sekiranya dia yg Engkau takdirkan untukku, maka dekatkanlah hatinya dengan hatiku..namun sekiranya ternyata ada yg lain lebih baik yg Engkau ciptakan untukku, maka redhakan lah hati ini melupakannya, cukuplah sekadar kawan biasa..**

-mode:cari kerja, smoga dipermudahkan...

wassalam

6 comments:

  1. nice entry:)
    dah follow awak

    ReplyDelete
  2. really love ur post..
    gud luck in ur jobsearching..

    ReplyDelete
  3. Pastu buat pulak entry, tahun depan kawan sekelas skot 2 pulak kawen... ekeke ;D

    ReplyDelete
  4. FIEY:thank you..
    WAN: Thanks wan..
    NIK: sape kwn sekelas skot 2 tu??

    ReplyDelete
  5. kimi!!
    sape yg dh kawen 2??
    curious gler ni,hahahaa..
    ehh,suke la entry ni..
    mendalam mksud.. :D
    btw,gd luck n smoga dpt keje yg best!! <3

    ReplyDelete
  6. hai faz...
    igt lg tak bdak prak kte yg name akmal zaini tu..
    die la yg dh kawen..hehe..
    thanks faz..

    ReplyDelete