greeting

"Bissmillahi Rahmani Rahim"

Wednesday, 27 April 2011

Final

assalamualaikum...

erm sedih n sebak rasenya...arini mungkin hari terakhir berada di bumi UKM sbagai bergelar pelajar.. lepas ni klu dtg sini pon dh bergelar sbgai alumni plak...insyaAllah... rase bru kelmarin mndaftar sbagai pelajar, baru smlm berjumpa n berkenal-kenalan dgan rakan2 seperjuangan..tp rupanya sudah 3 thun masa berlalu..cepat btol..
kini sy n mereka2 sume dh pon tamat belajar di sini wlapon bukan secara rasminya, tp bleh dikira tamat la sebab sesi perkuliahan kami dh pon selesai... terlalu byak kenangan yg telah dilalui sepanjang 3 thun di sini... bermacam, ada yang manis, masam, masin, pahit, tawar, pedas, kelat...pendek kata sume jenis rase pon ad.. ape2 pon yg manis kita simpan jdkan kenangan terindah bergelar pelajar universiti, yg pahit kita jadikan sempadan n panduan tuk jdkan kita lebih matang untuk masa hadapan dlm meniti arus kehidupan ini...
lepas ni, sy pasti rindukan  tempat2 di FST, DKG124SM n PPSM terutamanya..byak kenangan kt situ..sy pasti rindukan KPZ n KDO..kolej spanjang 2 thun di za'ba n stahun di dato' onn, tempat tinggal yg cukup selesa sbgai bergelar pelajar..sy pasti rindukan pusanika..tempat segala perkara bleh settle kt situ..ad cafe, ad cc, ad tmpat print, ad unikeb, ad atm, n mcm2 lg..rindu jgak kt ptsl, tmpat cri buku rujukan, tmpat stdy time dekat nk exam, tmpat tegok mat2 saleh n pak2 arab.. pasti rindukan masjid, dectar, canselori n tmpat2 lain lagi..
dan yg paling rindu pastinya kawan2 sekuliah student maths terutamanya...student stat n aktuari pon...ntah bila lagi nk jmpe, nk blaja sama2, nk dengar lecture sama2..owhh pasti sgt rindu ngan mereka...
nga kwn2 sekolej, KPZ terutamanya..walau xkenal sgt tp bila jmpe bleh senyum n hai2..
nga roomate sy di KPZ n KDO..
kwn2 rapat sy..
sahabat2 seusrah n sealiran...
nga kwn2 lain yg kenal scara sngaja or tidak sengaja..
sy pasti merindui mereka..
kerana mereka lah pelengkap hari2 sy di sini..penuh dgn kehidupan yg warna-warni...
smoga ukhwah yg pernah terjalin antara kita, tidak pernah akn terputus bila kita sume mula berjauhan..smoga ia kekal hingga ke syurga..insyaAllah..





pasti sukar tuk sy lupakan mereka2 yg telah hadir mengisi hidup sy selama 3 thun di bumi UKM..itulah mereka...

             video

sobs sobs sobs...

andainya dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, ditautkan jodoh..insyaAllah pasti ada satu detik pertemuan yg dijanjikanNya...
smoga kita berjumpa lagi...

ukhwah kerana Allah tiada penghujung...

salam sayang n rindu buat kalian sume...

selamat tinggal UKM..
wassalam..

Tuesday, 26 April 2011

DAY 8

assalamualaikum...
dh la duk melalut n merepek..hari ni kita topup la ckit iman yg kdg2 turun naik ni..
jom smbung 28 hari mncari cinta rasul kita tuk hari ke-8...


so beribadat la!!dahulukan yg wajib pas2 barulah disusuri dgn yg sunat...

wassalam...

K.A.M.I

assalamualaikum....

erm kali ni sy nk citer pasal kawan2 rapat sy kt zaman U ni...kwn2 rapat of course la kwn2 yg same course kn..klu kt skolah tu kira cam classmate la..so kt dlm course sy ni, ad byak geng...byak2 geng xbmakna kami ni bpecah n bmusuh antra geng2 tu, tp geng2 atau lebih sedap didengar cam subkumpulan ni wujud based on kolej..dulu igt lg time awl2 masuk UKM ni..ktorg sgt bias nga kolej msg2, smpai kn ad yg gaduh2, time mggu orientasi tuh memang semangat kekolejan sgt2 la tinggi..dan tradisi di sini, pd mlm terakhir minggu suai-kenal tu, tercetusnya perang dectar...kenikmatannya sukar tuk diperkatakan..(nama pon perang leh lak ad nikmat2, nmpak beno menipunye)..ish3.. klu nk tau tnye la bdak2 ukm sure tau.. tp after tu kami sume baik2 je, xde dh nk gaduh2..tp asal usulnya wujud byak2 subkumpulan ni disebabkan kolej la..so, kt dlm course sy ni, diorg ni ad yg ad nama geng msg2..contohnya, geng mawar, da five, 7 gegurl, n byak lg la kot...cam geng sy lak..kami ni xde la bncang nk letak nama ape, so sy dgn sndirinya nk bg name kt group sy sebagai K.A.M.I....bleh je kn???sape ckap xleh???suke ati sy la....ish3...papepon K.A.M.I tu stand for Kay(bukan name sbnar) a.k.a saya. Asura.Mar.nInie(bukan name sbnar)..maka jd la K.A.M.I...half dari name ni adlh name sy..(haha bias btol..oppss)..

erm dgn diorg ni la sy kenal mcam2...sy mrasai mcm2, knangan xyah citer la, terlalu byak n harap2nya xlupe la dlm hard disk memori kepala sy ni..klu nk citer satu2, memang smpai ke subuh pon blum tentu abisnya...(ye la tu!!).. klu b4 ni sy juz kenal Mydin, The Store yg kt KB je, tp dgn diorg la sy knal Mid, Times, Mines, Pv, Sundway, KLCC, Sogo, Jln TAR, Seoul Garden, Lowyat, BB n macam2 lg la....klu dulu sy juz tahu ad KFC, McD, A&W, Dunkin Doughnut, Pizza hut...tp dgn diorg ni sy tau Nandos, Dominos, Tempayanki, Kopitiam, Big Apple, Chicken Rice Shop, Subway, Popeyes, Jco Doughnut n mcm2 lg...byak sgt perkara2 yg sy wat nga diorg ni..stiap org ad peranannya dlm group ni..klu sorg xde, rase cam ad yg kurang..3 tahun, bukanlah satu jangka yg pnjang even kami cuba tuk selami hati budi masing2 sbaik munngkin..serius kehadiran diorng sgt bermakna dlm hidup sy..diorg la penceria hidup sy kt sini, diorg la tmpat tuk dgr luahan n pendapat, dgr berita n gossip,  dgr pandangan n idea...diorg ni klu dh btemu, sume giler2 jgak, sy pon leh jd giler2 jgak..diorg lah tmpat berhibur plg dekat nga saye..tmpat menghilang duka n penambah ceria juga...diorg wat hidup sy spnjang 3thun ni penuh nga warna-warni..warna hitam n putih pon ad skali...

di Mines, ktorg pakai bju same, sweet je..tp xtau dh bile lg nk pakai bju tu..
Mar
erm dulu kami start kwn nga die dlm pertengahan sem 1 kot...die ni  nmpak je camtu, tp giler2 jgak..kdg2 die la y slalu wat sy gelak..tgok  gelagat je dh leh gelak..byak ckap org nya..bila dh naik tahun  2,  die dh mula sibok nga byak benda la...memandangkan die ni bdak stat, so kelas  pon byak yg dh xsama.. dh makin jarang jumpe, n ad 1 time tu kitrg igt die sengaja jauhkan diri dari ktorg, kot2 la kitorg ad wat salah nga die..siap wat meeting lg nk baikkan keadaan..tp rupe2nya die memang dh addicted sgt nga PMF la, nga ISI la, nga PERKIM la...smpai nkjmpe ktorg pon susah..so xde la isu salah faham tu..bila igt balik klakar pon....hehe..erm skrg ni xyah ckap la, sume org kenal die, dh jd YB la katakan...so btmbah2 la bz nya...nk jmpe lg la susah coz ktorg pon dh xduk 1 kolej lg...huhu..
so buat M, (sila anggap ak ad dpn ko, ngah pegang erat tangan ko, ngah pandang wajah ko smbil merenung mata ko):  " ak mntak maaf nga ko byak2, ak tau ak byak wat salah nga ko... myb secara sngaja or xsngaja... mungkin masa yg ad ak xgunakan tuk kenal ko dgn lbih dalam lg, tp dgn berbekalkan segala kenangan yg ad, i know u is one of a good frenz...thanks byak2 atas segala budi2 ko slama ni kt ak, smoga Allah balas segala kebaikan ko terhadap ak...halalkan segala makan minum ak, sekiranya ad...halalkan ilmu n semuanya.. sory n thanks, 4 being one of my good frenz here...."

di KLCC plak...

nInie (bukan nama sbnar)
owh die la bdak maths pertama yg saye jmpe pd hari pertama sy masuk U..xsangka plak pertemuan pertama tu menjadi titik tolak kpd persahabtan saya dan dia...dari situ kami mula kenal, mula share2 something..1st dulu, tkut sbnarnya nk tegur die, muka cam ala2 garang je...sebab die susah nk senyum kt irg yg die xknal..tp biase la sy kn memang jenis yg xbrape malu sgt nk mengendeng2 kt sape2 je klu btol2 xde kwn..so sy ikut je la rntak die dulu... pas2 lama2 die ok la...pas2 mula2 die sgt bz nga kelab tarian die, smpai la masuk tahun 3 bru la die free skit..kira bleh dikatakan dlm ramai2 die la paling rapat nga sy.. (yg dua org lg nga jeles ye), dh memang hakikat...skrg ni kami bukan stakat jd teman sekuliah malah dh jd teman sebilik jgak...so klu nk citer experience nga die memang xabis la...byak sgt...so buat I a.k.a. H bagi nama sbnar, (sila anggap ak ad dpn ko, ngah pegang erat tangan ko, ngah pandang wajah ko smbil merenung mata ko jgak): " ak xtau camne nk ckap kt ko, byak sgt masa kita bersama, smpai byak jgak yg ak dh lupa, ak tau ko tau yg ak memang camni..pelupa je slalu..ak mntak maaf tuk tu..tp xsume ak lupe, ad gak yg ak igt, tmbah2 bila ko blnja ktorg mkan time besday ko...tp bukan tu je byak lg sbnarnya..xpe biar yg lalu ak jdkan dlm lipatan memori yg terindah.. ak tau ak byak wat clap kt ko..mane xnya, nk jaga hati org yg paling rapat nga kita adlah paling susah kot..so ak nk mntak maaf byak2 andai ad kata2 ak pernah wat ko terluka, andai bicaraku terdengar kasar di telinga ko, andai perbuatanku kasar sehingga mengguris dan mnyakiti hati dan anggotamu.. sesungguhnya jika ada bukan itu yg ak maksudkan...terima kasih kerana spnjang 3tahun bersama ko sntiasa sabar dlm stiap tingkahku, terima kasih kerana melayan ak terlalu baik, sungguh xterdaya tuk ak membalasnya.. ak juz bdoa supaya biar Allah shj yg membalsnya kt ko...sory sgt3...terima kasih byak3...akn ak igt segala jasa, budi n kenangan kita bersama...thanks jugak sebab sudi jd kwn ak n sabar dgn sgala karenah ak.."

bbq ppsm

ok tarik nafas dulu dalam2, pastu hembus pelan2...

Asura
die ni lak antara org terawal yg sy tegur time awal2 masuk...tak sangka plak kami berkongsi tarikh lahir sama..sgt sweet kn???seperti mereka2 di atas, die juga punyai minat, perangai  n kecenderungan tersendiri. .. kiranya die paling rapat dgn M la..tp kami jd sgt rapat bila M makin bz nga kerja2 persatuannya..die ni hepi go lucky je org nye, tmbah2 klu jmpe M, bleh pecah perot kdg2... disebabkan kami dilahirkan dalam bulan yg sama n hari yg sama, so mayb ada sedikit sbnyak persamaan dlm diri kami yg leh wat ktorg serasi...kdg2 ape yg dia fikir, sama jgak nga ape yg sy fikir, tp kdg2 bila kami sama2 cuba tegakkan perkara yg berlainan, mula la berlaku percanggahan..bila difikir balik susah jgak klu ad 2 org yg perangai sama... itu la hikmahnya Allah jdkan kita lain2 spya kita leh saling kenal-mengenal...tp biasenya kami akn cepat2 cari solution..cuma tu la...so buat A, (sila anggap benda yg sama, ak ad dpn ko, ngah pegang erat tangan ko, ngah pandang wajah ko smbil merenung mata ko jgak): " ak xtau camne nk mula..n ak xtau bila ia bermula..maafkn ak byak2,  terlalu byak kesalahan ak kt ko smpai xterhitung agaknya...spatutnya kehadiran ak  disisi ko tuk membimbing ko, tp ak rupanya yg harus dipimpin ..maafkan ak, xde sekelumit pon dlm hati ak nk sisihkan ko, apatah lg nk membelakangkan ko...apa yg ko lihat, xmenggambarkan apa yg di dlm hati, ak pon tau apa yg ak lihat xmggambarkan ape dihati ko.. ak dh cuba sedaya-upaya tuk mulakan kembali kedinginan antara kita, tp ak xmampu..n ak sgt berharap ko mulakan dulu, tp memang susah la kn... tp itulah kelemahan ak...ak pon xsangka penghujunng hubungan kita berakhir camni...andainya ko penah menangis sekali sebab ak, ak mungkin dh berkali2 menangis sebab ko..bukan ak menangis marahkan ko atau menghukum ko, tp ak menangis sebab telah menghukum diri ak sndri, sebab ak sgt syg ko.. ak bina persahabtan kita  hanya atas dasar kerana Allah..mana mungkin ak sanggup nk lukakan hati ko..tp ak tau ko terluka jgak...sory sgt3..ak memang ego, n ak xmampu nk luahkan apa2 bila bersemuka, sebab ini lah ak..klu ko perasan, time dlm msg or ym ak ok je...iya itu la ak...ak lemah klu berhadapan...ak xtau smpai bila ak akn smpan perasaan bersalah ni..ak juz harap masa n takdir temukan kita dgn jwpan yg sbnar ...thanks byak2 di atas segala budi, jasa n kebaikan  ko terhadap ak selama ni... hanya Allah yg dpt membalasnya...halalkan  segala makan minum mahupun ilmu yg selama ini kita kongsi...ak nk sgt ko tau yg ak dh xsimpan ape2 perasaan  kecik hati kt ko... sorry tuk segala2nya...ak sayang ko"

korang ingat lg tak qoute ni???

"i don't want walk in front of you,
cause i may not lead,
i don't want walk behind of you,
cause i may not be good follower,
i want walk beside of you cause i wanna be your friend..."

korg mayb dh xigt kot...tp benda ni la yg korg bagi ak time besday ak..
cuba korg ckap kt ak camne ak nk lupa kn korg???
or mayb ayat ni nothing tuk korg??

"ak tau korang xbace pon blog yg xseberapa ni, malah xtau pon blog ni wujud kt alam maya ni...ye la sape la ak, bukan fatin liyana pon.."

semoga ukhwah kita bukan berakhir sampai hari ini or detik je, tp sampai bila2 n insyaAllah sampai ke syurga..
ukhwah kita bukan atas dasar rupa atau wang ringgit...tp kerana Allah...
p/s: ak xnangis bukan bermakna ak xsedih tp sebab ak kumpul kekuatan tuk jd ego n kuat depan korg...tuk ak nangis arini diblkang korang...

tiada ungkapan atau kata yg mampu menggambarkan perasaan.....
salam cintakasihsayangrindu dari ak tuk korg,

wasalam..



Monday, 25 April 2011

Vlog..

Assalamualaikum..

alhamdulillah, akhirnya dh pon abis final exam..dh abis rupanya blaja di alam U ni...lpas ni dh masuk ke alam kerjaya plak..sedih rasenya nk tinggalkan alam ni, walau kdg2 rase nk sgt cpat abis blaja...huhu..

by da way entry kali ni nk citer pasal vlog yg skrg ni smakin hari smakin rmai plak yg mula mencuba.. wahh sy sgt bangga la nga org2 camni..confident level yg tinggi, bgus2..ye la sape xkenal matlutfi90???sape yg xkenal anwar hadi...diorg ni skrg ngah femes kot...video diorg yg diupload di you tube memang punyai rating yg tinggi, kdg2 smpai kalah certain artis..huhu...n bgus la diorg ni coz most antra diorg ni byak yg wat video yg ad pengajaran...sy rase pendekatan camni sesuai la tuk remaja2 yg bru nk meningkat remaja nih..ye la klu mak ayah tegur kdg2 xmkn saman pon...tp skurang2nya bila diorg ni wat video yg ad moral, sape tau kot2 ad org yg leh berubah...so sy ad 5 list vlog yg bg sy ok la...jom check it out!!

#1 matlutfi90... asal kedah n skrg blaja kt overseas...erm memang da best la die ni...klakar but at the same time ad moral yg die cuba smpai kan..

haaa ni la die...matlutfi90 tuhh..

#2 anwar hadi...org kedah gak n blaja overseas gak...erm die ni memang speaking berhabok la...best je dgar die ckap..

 owhh yg ni die ckap melayu je...

#3 shahrincool....yg ni masih baru lg, tp ok la...orgnya pon sopan n cute je....hehe...org kajang tp skrg duk overseas gak coz ikut parent smbung blaja..

erm ad moral kn??

#4 polka dot doughnuts...erm ni satu2 nya vlog dr pantai timur yg sy jmpe stkat ni...bleh blaja lohgat ganu la klu tgok video diorg ni..hehe

erm leh fham ke??hehe

#5 sayapemalu...owhhh memang pemalu...haaa ni la yg ad ura2 mengatakan, die ni ad kaitan nga matlutfi90 tu..tp xtau la kesahihannya...die pon masih baru gak..

hehe..klakar gak kn..


ok tu je la wat masa ni...klu ad sape2 jmpe you tube yg best2 ala2 diorg yg kt ats ni..leh la rekemen kt sy ek..hehe

wassalam....

Sunday, 24 April 2011

Addicted..

#include <iostream>
using namespace std;
int main ( )
{
int you, 'you', song;
char ans;

do
{
cout<<" Assalamualaikum!! \n";
cout<<" 'm addicted with this song \n";
cout<<" so i'm dedicated this song special for you... \n";
cout<<" just listen the song!!huhu \n\n";
cin>>song;

Bruno Mars - Just The Way You Are

cout<<" yeahh dis song is for you.. \n";
cin>> you??;
cin>> you??;
cin>> you??;
cout<<" who do you means by \n";
cin>>'you'??;
cout<<" 'you'... "
       <<" you "
       <<" you "
       <<" you is you! "<<endl;
'you' = you = awak;
cout<< you is awak!\n";

cout<<"Do you want to repeat?\n"
       <<"Press y to Yes, and n for No\n";
cin>>ans;
}while (ans == 'y' || ans == 'Y');

cout<<" wish me luck for my C++ final exam tomorrow \n"
       <<" addicted with C++ too (tipu je) \n";

cout<<" P/s: klu Dr L tengok sy wat program camni, "
       <<" xtau la die ckap pe...hoho "
       <<" smoga  program sy wat esok, leh run ngan jayanya... "
       <<" Allah permudahkan segala urusan esok!! \n" 

cout<<" wassalam... \n";

return 0;
}





Saturday, 23 April 2011

Thanks to Beliau2 yg Hebat...

Assalamualaikum..

arini xstudy lg tuk last paper isnin depan...sibok g print n antar tesis dari kul 9am kuar bilik smpai kul 12.45..
sgt penat nga asyik print lari2 je..cam lagu berlari berkejaran lagaknya...tp after 2jam bru la leh dpt yg agak terbaek la!!alhamdulillah, smoga penat lelah slama ni, bukan lah satu usaha yg sia2, ad gnjaran yg terbaik tuk subjek tuh...tenang2 la hati prof semak n bg markah kt tesis tu...

pastu trus ke post office tuk antar surat penolakan LI kt TM...dh lama spatutnya antar, tp arini baru nk antar.. berat hati sbnarnya nk tolak tm, tp byak bnda lain yg kene fikir, so ambik je la yg dekat nga umah...smoga ad rezeki lg jd one part of TM lepas ni lak..smoga apa yg dipilih ni adalah pilihan yg terbaik dlm hidup...

balik bilik dh dekat kul 1, trus je kemas2 barang, sbab smlm my lovely sis call nk dtg ambik barang mlm ni.. die kene balik kg husband die dis week coz mak mentua die ngah sakit, so kene dtg ambik barang awl..so kemas2 barang smpai la kul 4.45pm baru abis kemas..tinggal lg 1/4 je xkemas lg, prepair tuk kegunaan sisa2 hari kt sini.. perghhh byak jgak kot barang2 ni, dr 1st yer kumpul, bawak balik pon ckit2 je...[2 kotak (buku + nota) , 2 beg besar (baju kurung+ kasut), 2 beg guni (xtau name sbnar beg tuh) saiz sederhana besar (baju2 lain + beg2 kuliah + barang2 lain), 2 paper beg agak besar (barang2 laptop + bekas2 makanan)]... tp last2 die xjd dtg mlm ni..nk btolak balik kg mlm ni jgak, so akn dtg ambik ari selasa 9ti...huhuhu...xpe la, kemas awl2 senang ckit...smoga die n family selamat pergi n pulang..

by da way, entry ni nk citer pasal experience dgn org2 yg hebat slama 3 thun sy kt alam universiti ni...
sape org2 hebat yg dimaksudkn tuh??erm tu nk citer tuh...

1st person:
1st dulu masuk2 je U, time minggu orientasi, selain sy n rakan2 ditunjukkan kt mana letaknya fakulti n pusat pengajian, (PPSM khususnya), kami juga ditemukan dgn seorg mentor..mentor ni function die tuk bg tunjuk ajar, bg nasihat, dgar masalah kita n sume2 la selama 3tahun pengajian kita kt sini...macam mak or ayah kita la kt cni...alaa cam kt skolah dulu yg ad homeroom tu (klu stdent mrsm la), xpon yg kt matrix pon ad mentor-mentee ni.. 
so sy xde la cuak pon nk jmpe mentor, sebab xpenah kenal lg name pnsyrah2 kt cni..kwn2 pon xtau jgak..harapkn senior je..tp bukan leh caye sgt kn??? so wat2 cool je 1st time nk jmpe mentor...
so sape leh teka sape mentor sy???
.....
???
....
Prof Mohd Salmi Md Norani la org nya...
la sape beliau ni??hebat ke???
owhhhh hebat x hebat, die ni pengerusi pusat pengajian sains matematik kt U saya ni kot..kiranya dlm pusat pengajian sy die la pangkat paling tinggi...dh tu siap jd pengerusi tuk sains matematik seluruh malaysia (PESAMA) jgak kot...orgnya berbadan tegap, macho2 ckit time jln..muka cam garang tp hati baik kot..comey je bila senyum...
mula2 memang xcuak nk jmpe beliau, tp bila dpt tau time perjumpaan 1st tu kami kene jumpe at least 3 kali dlm 1 sem, wahhh cuak gak la bila time nk jmpe beliau lepas2 tu...
cuak la nk berhubungan nga org hebat cam beliau ni...sape la kita ni kn, rsult pon ciput2 je... tp bila dh lame2 kt cni n byak2 kali dh jumpe beliau, baik rupenye beliau ni...
slalu jmpe beliau ramai2 nga mentee2 yg lain..so org lain je byak ckap, sy interupt ckit2 je..hehe (kira strategi jgak la ni).. tp biasenya bila jmpe beliau, beliau akn tnye, camne stdy??? sem ni ambik brape unit n subjek ape?? sape yg ajar??camne die ajar???boleh follow tak die ajar???
so lepas kitorg jwb n komen pape kt die, die pon ckap.."ok 9ti sy masukkan dlm meeting nga lectrer 9ti.."
yg penting Prof org pasir mas la..huhu, n beliau ni antara org lelaki klate yg bila ckap xde bunyi 'sleng' klate.. respect r Prof...slalu org laki yg sy jmpe bila ckap standard susah nk hilangkn 'sleng' tu..tp prof x cam2...[ye la prof blaja kt overseas n keje lak nga org2 hebat, dh lame duk kl kot, hilang la 'dialek' beliau tu]..
tp susah la nk jmpe beliau, slalu je xde kt bilik...skrg ni dh dinaikkan pangkat jd Timbalan Dekan Siswazah plak..btambah2 la susahnya nk jmpe prof ni..smpaikan sem ni sy xbksempatan langsung nk jmpe prof.. maaf ye prof, sy nk je jmpe prof, tp time sy nk jmpe, prof asyik xde je..ari2 dan2 wat appoiment, alih2 prof xde jgak..papepon di kesempatan ni, sy nk berterima kasih kt prof..terima kasih di ast segala nasihat n tunjuk ajar serta kata dorongan n semangt yg prof bagi buat sy selama sy mnjadi mentee prof sejak 3thun lepas.. mohon maaf jgak pd prof andainya sy ad tersilap kata n bahasa atau perbuatan secara sengaja atau xsengaja.. sesungguhnya segala input yg berguna yg sy peroleh dr prof selama ni, dpt membantu sy menjalani hidup dgn cabaran diluar sane...terima kasih prof...harap2 prof leh igt sy...

2nd person:
erm dh abis thun 1, thun 2, n skrg dh pon thun 3...cepat btol masa blalu...
seperti yg sume sedia maklum la, sume stdent final yer kene wat tesis time sem akhir...so xterkecuali la kami2 ni sume..so hujung sem lepas, kami telah diberikan name lectrer yg akn jd supervisor spnjang menyiapkn tesis tu..so nk tau sape plak org hebat merangkap supervisor tesis sy??? ce teka???
.....
tgok2 je name die, trus rase xsedap badan..fuhhh cuak btol, dgar name pon cam scary....
mane xcuak, kwn2 slalu citer die ni camni, camtu n bla bla (snbarnya xtau pon ape yg diorng citer, saje nk wat sedap ayat...).. tp ad sorg kwn siap mimpi die lg coz takut sgt klu dpt die as supervisor, alih2 sy yg dpt, mane xcuak??? ye la, tgok muka cam garang jgak, haisyyhhhh cuak2...tp cool dulu...
beliau adalah Prof Dr. Maslina Darus.... pengerusi PPSM mengambil alih jawatan Prof Salmi sblum ni..orgnya kurus2 je, tp sgt byak experience beliau ni, n sy blaja life style beliau yg agak unik compare to others people, n u r really inspire me..
tp sesungguhnya luaran tidak menggambarkan dalam hati...yaAllah beliau ni sgt baik kot... susah nk dapt prof yg baik camni...klu stdent PPSm kategorikn dr rokiah, dr ummul n dr azmin tu baik, memang sy xnafikan sebab memang sifat2 keibuan mereka memang terserlah dlm perckapan n tingkah laku diorg...tp prof mas wlapon xnmpak dari segi luarannya cam2, beliau ni pon baik kot..beliau memang xde la sifat keibuan sgt coz belum kawen kn...tp memang sgt2 bersyukur dpt beliau sbgai supervisor even die sgt sibok...klu nk jmpe pon kene ptg2 kul 5pm-7pm..klu yg malas n xde effort tuh memang xjmpe la kot...beliau byak sgt tolong sy, n byak yg beliau share pasal dunia luar, siap bg nasihat sume..lepas2 jmpe beliau je, mesti sembang2 nga beliau, cam mesra je beliau nga kami sume..sape yg ckap beliau tu xbest??? ish3..igt lg time sy xleh nk proceed nga tesis sy, prof pon susah payah jugak tolong carikan tjuk tuk sy, smpai kul 7pm lebih bru leh balik umah...sory sgt pasal tu prof, prof sgt baik n supportive...td sy igt nk jmpe prof b4 abis blaja kt cni, tp td sy smpai lmbat kot kt ppsm n prof pon cam xde je kt bilik..andainya xde peluang sy jmpe prof lg lepas ni, sy mohon ampun n maaf skiranya ad tersalah kata atau terkasar bahasa sepanjang sy berirusan nga prof selama 1 sem ni.. terima kasih yg xterhingga di atas segala tunjuk ajar, ilmu, pengetahuan, pengalaman, nasihat n sume2 lagi pada sy selama ini...sy sgt terharu bila prof igt name sy, coz sy xaspect pon igt name sy, cukuplah sekadar prof leh igt n cam muka sy...terima kasih sgt3..hanya Tuhan saja yg mampu n layak membalas segala jasa n budi prof pada sy..sy doakn prof dpt yg prof impikan dlm hidup prof...touching la...tmbah2 touching bila igt balik pesan prof yg dismpaikn oleh dr ummul smlm...'we don't want to lose u all'.. perghhh..sy pon sedih nk tinggalkn prof...tq yg tak terhingga prof...

3rd person:
dh ad tesis mesti ad yg tukang check tesis kn...ok time ni cuak jgak nk tau sape la bakal jd pemeriksa tesis sy..n nk tau x sapekah beliau??
beliau la org hebat yg ke-3 sy maksudkan...ok cuak sgt bila tau beliau yg jd pemeriksa sy..
mane xcuaknya, tgok la sape orgnya??
??
orgnye hensem kot...antra lectrer yg hensem kt ppsm ni..bila senyum leh cair kot...oppsss...
Prof Ishak Hasyim la sape lg...hoho..memegang jawatan bawah ckit dari Prof mas, iaitu sebagai Ketua Program Sains Matematik, 9ti bakal jd pengerusi PPSM lak gnti prof mas kot!!!
ok dgn ura2 mengatakan beliau ni camni, camtu n bla2 jgak (cam ayat atas jgak), maka kecuakan sy pon btmbah2... prof mas pon ad ckap jgak yg beliau ni camni n camtu..wahhh prof wat sy makin cuak la..takut seyh klu beliau tnya mcam2..then klu sy xleh jwb camne???sape yg nk tolong jwbkn???adoiiii takut jgak beliau xleh terima tesis sy, dh la ad term yg salah bila check balik after hntar tuh...
so on the that day...[alhamdulillah mood beliau baik2 je], sy org ke-3 present dlm sesi tu, 2 org b4 sy, beliau cam tnye byak gak la...so sy pon wat2 cool dlu..bila turn sy present...beliau xtnye sgt la pasal tesis juz komen sy nye slide tuh salah..at least xde la sy kene kelam kabut cari jwpan tuk persoalan beliau yg kdg2 membunuh tuh..tp ad la 1 soalan membunuh beliau tnye sy...
"btol ke awk fham sume eq yg awk wat ni???..."
b4 sy jwb die smbung lg....
"baik awk ckap awk xfham, klu x sy nk suruh awk derive 1 eq ni..." wahhhh memang sy xde jwpan lain la melainkan...
'erm ad yg fham n ad yg xfham, lagipon sy tukar tajuk last minit, sbab masalah2 tertentu'
fuhhhhhhh lega la jgak bila die leh terima jwpan tu...
tp bila sy duduk sy rase nk nangis je, sebab prof dh kantoikn sy,n prof cam xbyak tnye sy...so sy fikir yg prof xbminat nga tajuk sy...risau klu prof pon xbminat nk bagi markah yg okay tuk sy..adoiiii...
tp papepon...prof baik la..bila jmpe die tuk btolkn tesis bleh plak gurau2 n gelak2....
 prof baik je kot...terima kasih ye prof atas sume tguran tu...sy doa prof leh terima apa yg sy wat wlapon sy pon xyakin, tp sy yakin prof pon ad insan tuk tolong stdent2 nya...terima kasih bnyak2 prof...sy doakan prof pon akn dpt ape yg prof impikan dlm hidup prof...

other persons:
erm n sume kpd lectrer2 ppsm anda sume adlah org2 yg hebat.. klu xhebat mane leh jd lectrer kn???
dr rokiah, dr eddie, dr ummul, prof ghafur, dr roslinda, dr anuar, dr azmin, dr nas, prof dato'
dr leong, dr nora, dr wan, puan jue, encik aftar, pn zarina
dr khai, dr muslim, dr saiful, puan zamira, dr norizura
n sume lectrer2 n staf2 kt ppsm..
anda adalah org yg hebat...terima kasih diatas tunjuk ajar n budi kpd kami bakal org2 yg hebat pd ckit masa lg..insyaAllah..hanya Tuhan yg dpat membalasnya...smoga apa yg kami pelajari di sini slama 3thun ni dpt memberi kesan yg terbaik bukan sahaja tuk diri sndri tp juga tuk ngara... seterusnya dpt mengharumkan nama ppsm n ukm..(ayat cam wat karangan time form 5 je...)
pape pon terima kaish bayak2 n mohon maaf di ats kekhilafan insan kerdil ini..

p/s: xkenal maka xcinta, so don't judge a book by its cover..sama la juga nga org, jgn judge org b4 kita knal org tu...
thanks to all..

wassalam....




Thursday, 21 April 2011

Fenomena Viva: Mathcrew..


Assalamualaikum..

entry kali ni khas pasal viva n sahabat2 sesama course nga saya...eh3 baru nk update pasal viva yg dh 2 hari lepas?? 'ye la sy xde masa nk wat entry pasal viva lg, stdy tuk arini nye paper xabis lg smlm, skrg bru leh update entry..'huhu..
okay2 perkataan VIVA tu memang sgt2 la scary..rasenye bukan sy je, org len pon camtu jgak.. xcaye?? klu xcaye, cuba try test g tnye sape2 yg dh penah menghadapi, mengharungi, melewati, merentasi n mcam2 me.. lg..cuba tnye diorg ape diorg rase time b4 n after viva tu..klu xcaye jgak???suke hati kome la nk caye ke tak!!malas dh den nk layan...[peghok + nogoghi + xtau la loghat ape lg sy guna...tibai je sume loghat yg ada]
eh jap2!!!dari td duk viva VIVA!! ape ke mende nya vIvA nih??? viva nih adlh sejenis makanan ala2 cam biskut kering, yg sungguh enak dimakan begitu saje....[bukan sy kate!!!] hahaha (amboi gelak!!)
ok, viva ni adalah....erm....sbnarnya sy pon xtau viva nih stand for what...hehe..
but by da way viva ni sbnarnya satu pembentangan tesis...alaaaa tesis yg duk belek, pulun, tungkus lumus dari awal2 masuk sem tuh..haaa yg tu laa..sume dh penat2 duk wat projek, duk edit n bergaya sume..
so tibalah masanya tuk disemak n dibentangkan pulak..yg cuaknya, sume dapat pemeriksa yg hebat2..yg b4 ni ad yg xbrape nk kenal, so xtau diorg ni jenis yg camne...ok ke x ok ke....erm mane xcuak kan, klu la ape yg kita wat tu salah ke, xditerima ke, dikondem ke or pape la, mesti down giler kn..tmbah2 ada ura2 yg ckap 9ti xleh grad...ohhh jgn la cam2!! harap2 sume dipermudahkan la..

disebabkan sy n sahabat2 seperjuangan sy ni kene viva pd hari yg sama juz masa n tmpat je lain, so terfikir la sy mengenai status2 kecuakan diorg ni kt fb..nk tau ape yg diorg ckap2 pasal viva nih?? jom2 kita intai2 fb diorg ni...

p/s: kpd sume mathcrew yg terlibat dlm entry ni jgn marah ye, sy curi status2 anda sume...
juz as a memory je...

***********************************************************
*sila klik tuk zoom gmbar*

BEBERAPA HARI SEBELUM VIVA


SEHARI SEBELUM VIVA

yg ni jd kecik ckit sbab crop byak2 trus!!

BEBERAPA JAM SEBELUM VIVA

camni la kita nk, siap bg doa lg..thanks

haaa ni special ambik kt group Bachelor of Science (Hons.) Mathematics 08-11

fuhhhh bpeluh jgak wat mende nih...
xpe2 leh wat kenangan status diorg2 (termasuk sy) yg cuak pasal viva nih..
akhirnya viva nih dh pon bjalan dengan baik skali...sumenya bg komen yg baik2 je after viva n yg nangis time viva pon xde...alhamdulillah...smoga sumenya baik2 saje...markah pon baik...
nk letak status tuk after viva tp xleh letak dh, myb dh byak sgt dh kot pic kt entry ni...len kali la klu rajin nk wat..

arini jgak mostly mathcrew dh abis exam...
9ti lepas ni masing2 bwak haluan masing2 dh...so harap2 group yg di create kt fb tu still active lg la lepas ni.. leh keep in touch..korg sume update la perkembangan kt situ..so lepas ni jgn senyap je group tu sudah la.. hopefully leh jd cam 1 group ni...haaa nk tau group ape??group maravillas' family la, group ape lg...slalu je ad post baru kt group ni..
ni la group tuh!!
(eh terpromote group sndri lak..)


p/s: mohon maaf byak2 kt sume sahabat2 sesama course dari ujung rambut ke ujung kaki, sekiranya sy ad terkasar bahasa, terkasar perbuatan sama ada secara sengaja atau xsengaja, pasal status2 anda sekalian ni sume...

tu je la dulu..dh letih ni..nk edit tesis lak..
ok..
wassalam

Monday, 18 April 2011

Hepi Besday

Assalamualaikum..
special dedicated wish for my oldest brother..happy birthday bro!!sweet 34th...owh??
dh tua ye???hehe umur mane ad makin muda, sume makin tua la...so hopefully dgn semakin bertmbahnya anggka pada umur, smkin bertmbah2 jugalah ibadah n iman kpd yg Esa...smoga jd seorg anak yg soleh n baik kpd abah n ma, smoga jd suami yg soleh n penyayang kpd ur wife, smoga jd ayah yg pengasih n terbaik tuk danial or anak2 lain akn dtg, n penting jgak tuk jd seorg abang yg baik sbagai anak sulung kpd kami sume..huhu..smoga pnjang umur n murah rzeki...

him n his wife..

punya la excited nk wish, 2hari lpas sy dh wish kt die...puas die gelakkan sy...adoiii, mati2 igt 16hb, rupa2nya 18hb...dlu wat reminder kt dlm hp sony tu, skrg sony dh xleh guna wat masa ni, tu yg lupe tarikh sbnar tu...hehe...tp xpe nk cover malu dan2 sy ckap saje nk jd org 1st yg wish...haha, masalhnya terawal sgt wish..hehe...xpe la...jnji sy wish..

hepi besday jgak tuk cousin yg smbut pd 15hb ari2..(cousin yg plg rapat merangkap pencabar plg dekat...)..b4 ni die slalu ad 1step blkg sy, but now he's 1step in front of me...n i don't think i can beat him dis moment..but insyaAllah after dis i will..[persaingan sihat ok!!!!]

cuaknya, esok dh viva...
permudahkanlah segala urusan kami yaAllah..tenangkanlah hati pemeriksa-pemeriksa kami....smoga semuanya bjalan dgn baik..yaAllah..please guide my step...amin.....

Thursday, 14 April 2011

yaAllah

assalamualaikum..

ya Allah...dh jadi cam org xbtol ni...
camne ni???ya Allah perasaan ape yg Engkau titipkan dlm hati ak pada masa ni??sekiranya ini adalah satu lagi ujian hati yg Engkau berikan padaku, maka kuatkanlah hatiku untuk menempuhnya..
ya Allah..rasa cam nk jerit kuat2 je...
i need someone beside me to hear me...tp org2 tu sume xon9 plak skrg ni...aduiii...bleh gila agaknya sy...

ptg td, dpt msg kt fb:
N.. memang nk ajak K... (saya) dtg pon, tp N.. xde esok, sory la..klu x, bleh jmpe kn?? tp leh x K ajakkan ....(Mr...) skali???
alamakkkkk nape awk xjemput sndri Mr.... tu???..nape perlu sy yg awk amanahkn suruh jmput??? awk xtau ke sy dh xnk ad hubungan pape nga die???(marah dlm hati)..haisyyyyyhhhhhh.. 'so camne ni?? nk msg die n ajak ke xnk ni???klu xajak 9ti si N ckap sy xsmpaikan pesanan die..klu ajak..bermakna sy kene kuat tuk memulakan n menghadapinya, sedangkan sy dh janji nga diri sy xnk ad kaitan pape nga die lg...adoiiii...'
tp demi pesanan, maka sy pon taip msg lambat2 n send kt die..
salam.. sory ganggu..nk smpaikan pesanan dari N..die ajak pegi UPM smpena Career Fair bermula arini smpai esok...[msg send]
agak lama msg xberbalas, maka sy pon berharap agar msg itu tidak delivered wlapon memang sah2 ad tnda delivered kt msg tu..agak sengal lak jdnya...nk sedapkan hati lg, sy pon beranggapan yg die ngah bz n malas nk layan msg tu..n berharap msg tu x dibalas langsung...so leh la sy g upm esok nga senang hati...

tp forecasting sy memang clap sama skali, bru kjap td die reply msg tu...
waaaa xnk citer lg dh..rase cam org xbtol dh ni... die cam nk g jgak je esok...
aduiii...awk xyah la dtg!!bg la can sy je pegi esok...sy xnk jmpe awk la (sbnarnya dlm hati nk tp ckit2 je)
haisyyyhhhh masalah hati btol la...byak lg benda lain nk pikir, exam lg, viva lg...ish3..

klu sy jmpe die esok kt sane, sy harap sy still leh jd manusia normal..klu xjmpe Alhamdulillah..
"yaAllah, aku mohon yg terbaik, skiranya ad pertemuan antra kami, Engkau peliharalah hati-hati kami..kuatkanlah aku tuk menghadapinya..sekiranya tiada pertemuan antra kami, maka ak tahu bhawa itulah yg terbaik buat kami...." 

sila abaikan entry ni.. 
wassalam...

RM1 or RM50...Mana 1 Pilihan Anda???

assalamualaikum........

copy dari status fb kwn sy...

[joke to ponder]
Duit seringgit telah bertemu dengan lima puluh ringgit dan bertanya,"Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?" 
Lima puluh ringgit menjawab"Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, lepak OU, konsert AF,Malaysian Idol.. tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?"
Duit seringit menjawab perlahan seraya menunduk,"Hmm,biasa lah,balik-balik tempat sama, surau, masjid, surau.."

so agak2 mane satu yg anda sume nk??

secara tersuratnya, cam yg kita leh nmpak n faham dari ayat tu la kn... yg 50 nilainya banyak tp disalurkan kepada perkara2 yg xbfaedah..masyaAllah.. tp yg seringgit tu, walaupun kecil nilainya, die mampu tuk buat perkara2 yg lebih berfaedah...
n secara tersiratnya plak, bak kata owner status ni, "masyarakat yang takut nak keluar duit untuk bersedekah..er,sedekah cukup2 syarat je"...

so renung-renungkan...

tepuk hati tanya iman..

wassalam...

Pelupa

Assalamualaikum...

*********************************************************
kawan: ko igt x ari2 kita makan kt nandos yg tuk 4 org tu wape ek??
saya: erm...dh lupa la...
*********************************************************
abah: igt x lg pak cik tu, dulu slalu gurau2 nga die...ni la umah die
saya: xigt la...ad ek??
*********************************************************
kawan: igt tak baju yg ak beli nga ko time kita kuar 3org tu??
saya: ermmm..xigt la..yg mane ek??
*********************************************************

erm xtau la sejak bila saya mengalami simptom ni..rasenya sejak bgelar pelajar IPT kot..rasenye dulu2 ok je..byak je benda yg leh igt..tp skrg...sedih la bila byak perkara yg spatutnya igt tp dh lupe...apa yg sy penah ckap pon sy lupa..bukan sengaja nk lupa, tp memang xde save kt dlm memori ni... kdg2 benda yg slalu wat pon leh lupa..harga barang yg slalu sy beli pon sy xigt...kenangan2 nga kwn2 pon byak yg dh lupa klu kenangan tu yg biase2 je...susah la klu sume kenangan nk yg gmpak2 je baru nk igt..klu bleh sy nk igt je sume bnda...tp xtau la nape xleh nk recall balik...patut la klu stdy pon susah nk igt klu bab2 menghafal...ke tertelan semut byak sgt??waaa risau gak ni..
adakah ini menunjukkan salah satu masalah kesihatan yg sy terpaksa tempuhi??waaaa tkut la plak.. muda2 lg dh nyanyok!!! xnk2...
"tp sekiranya kehadiran simpton ini adalah yg terbaik untukku supaya xigt perkara2 yg menyakitkan serta memedihkan, aku redha di ats ketentuanMu ya Allah.."
dgn itu sy memohon maaf pada sahabat2 sy yg slalu tnya saya pasal perkara2 yg dh lepas tp hanya mndapat jwpan yg hampa dari saya.. bukan niat sy tuk mengambil mudah setiap pertanyaan kawan2 mahupun sengaja melupakan segala perkara yg terjadi...tp memang sy tiada jawapan lain yg lebih sedap didengar tuk diperkatakan...harap kawan2 xboring ye nga saye.. klu boring jgak wat2 jd xboring..klu dgr sy ckap cam2, 9ti gelak kn sy, sy xkisah janji anda xtension nga sy...(jgn gelak pasal lain dh la..)...sory ye sume....

nasib baik byak gmbar yg leh wat knangan...lepasni klu dh xjmpe pon still leh tgok2 gmbar..
i'm gonna miss that moment...

p/s: klu ad sape2 yg ad doa or ubat yg leh wat kita susah nk lupe, bgtau ye...

wassalam....

Monday, 11 April 2011

gud luck..

********************************************************
Tok Abah: Assalaamualaikum Sarah.......
Danial      : eh ni bukan baby sarah la tok abah! ni abg danial...apa la tok abah ni...
Tok Abah: oh tok abah igt baby sarah tadi..tok abah xdgr suara abg danial td.. nape abg danial bukak tv kuat sgt ni, dah macam ad tv kt dlm telefon tok abah ni...tok abah xdgr la..bising sgt ni....
Danial     : ok2 dah perlahankan dah...hehe..
*********************************************************
bla bla bla bla (xtau la ape yg dibualkn si danial ni nga tok abah die...) katanya sgt lama diorg ni bgayut..
sorg suke bckap n suke bcerita...n yg sorg lg suke melayan n bertanya..memang byak modal la nk dibualkan oleh si cucu n si atok ni......


**********************************************************
Danial      : tok abah, kita periksa dapat nombor 5 tau..dapat 5A jgak!!
Tok abah : oh ye ke? nanti periksa lagi skali, bagi dpt nombor 1 plak...bleh??
Danial      : ok...bleh!!! (dgn confident nya.....)
**********************************************************

wahhh sy pon nk dpt no 1 n confident cam danial jgak...
sweet je bila dengar si danial ni ckap nga tok abah..nasib baik die dh xmerajuk bila abah sy tsilap panggil die sarah...masa sarah bru lahir dulu2 die sgt jelez nga sarah..die siap ckap yg tok abah dh xsayang die sebab dh ad baby sarah...tp skrg die xjelez dh nga sarah sebab die pon dh sayang sarah cam adik die sndri...so sweett la danial ni...siap gelarkan diri die abg lagi..

**********************************************************
Tok Abah : siapa nama sarah???
sarah        : sarah la.....
**********************************************************

si sarah yg umur sthun lebih ni pon sweet jgak..
dua2 anak sdara sy ni suke ckap...xleh duk diam...sgt sweett la bila diorg ni bsama tok abah diorg, sebab tok abah suke melayan karenah diorg...dua2 dh jd cucu boy n cucu girl kesayangan tok abah n family...
klu lepas ni dpt lagi cucu lain  xtau la plak perangai diorg camne...tp wat masa skrg masih xde tanda2 lg..so xtau lg bila lak akn tmbah anak buah lg....

**********************************************************

erm pejam celik, pejam celik, rupanya dh masuk sem terakhir bgelar sbgai seorg pelajar..skrg  dh start final exam dh..wlapon xbyak cam sem2 lepas tp sgt cuak menghadapinya...papepon, try wat yg terbaik.. nk challege danial ni..nk dpt no 1 jgak!!eh tetiba jd sengal lak..
so sy pon xnk ckap byak,jd gud luck tuk sume kwn2 yg nk exam...
usaha + doa + tawakkal skali...



video

lagu ni walapon bukan tuk exam tp tema nya same...gud luck!! suke tgok gelagat diorg..hehe

wassalam.........

Saturday, 9 April 2011

Tolong Bawakan...

Assalamualaikum...

sempat lg nk post entry di kala masa2 kritikal ni..kejap je ni, coz sy curious sbnarnya...
td sy kuar...oppsss dekat2 nk exam pon smpat lg kuar??? tp sy bukan kuar sbab suka2, sy kuar sbab ad keje..(sbnarnya kuar saje2)...ok sy kuar sbab teman rmate sy a.k.a. coursemate sy mntak tmankan die...ad keje yg perlu disettle, pasal tesis die...

erm ape yg sy curiousnya..td time jln2 tu, sy nmpak rmai sgt org....[memang la rmai org, kuar jln kt MidV, ari sabtu plak tu!!!] ye la mane penah kuar kt tmpat xde org kn...
tp arini sy ad perasan 1 fenomena..yg b4 ni sy xperasan...or mayb memang macam tu ek??
fenomena tu wat sy curious nk tau, memang sume org yg ad pak we a.k.a balak or bf or kekasih hati or gewe, bila diorg kuar dating sama2 yg lelaki akan tolong bawakkan handbag or beg si perempuan???
wahhh sgt ramai couple yg camni sy jmpe td...jln2 ckit jmpe pakwe bwak beg makwe, jln lg, jmpe lg...jln lg jmpe lg...smpai sy terperasan lak arini..biase xperasan plak... memang kene cam2 ek???lupe lak nk snap gmbar sbgi proof...[maklum la xde xperience bab2 ni]..
agak2 nape perlu camni ek??
#1 sebab si awek xlarat nk bawak sndri..
#2 sebab si awek yg paksa suruh si pakwe bawakkan
#3 sebab si pakwe tu xnk si awek main msg nga org lain senyap2 kt dlm beg tu..
#4 sebab si pak we nk tunjuk yg die gentleman...
#5 sebab saje suka2, nk bg nmpak sweeett gitu...couple yg sweett kn...
hahaha xde keje btol sy ni... suke ati diorg la...mnyebok je nk tau sume 2!!!biar la, xyah kacau rmah tangga org la....
hehe sy juz curious je nape, sbab arini jmpe rmai sgt cam2...
nway xpe la, sy akn bsangka baik dgn sume tu...myb diorg nk elak dr kene ragut kot..maklumlah skrg ni byak sgt kes2 ragut..klu pakwe yg bwak selamat ckit....9ti peragut2 tu tkut nk ragut...

ok, jom smbung stdy...

wassalam...

Friday, 8 April 2011

sampaikan...

Assalamualaikum...

erm td time usrah..kami baca tafsir surah al-Fath...
kata naqibah sy, sempena mnjelang mggu exam ni, sesuai la klu kita baca Ayat 1 dlm surah ni...klu time2 lupe tu bleh amalkn.. yg mana ayat 1 surah Al-Fath ni bermaksud;
"sungguh Kami telah memberikanmu kemenangan yg nyata."
satu ayat yg ringkas n pendek, tp punyai maksud yg mndalam n bmakna... so dlm konteks kita sbgai sorg pelajar, 'kemenangan' tu bleh disesuaikan nga kejayaan kita dlm pelajaran or kejayaan kita mnjawab soalan exam dgn baik skali...

semuanya pertolongan dari Allah...memang sangat2 pnting pertolongan dari Allah..walau sekuat mana pon usaha kita, tp klu Allah xnk bg kejayaan tu kt kita, kita xdpt jgak...sebab memang fitrah manusia tak mampu wat apa2 pun..hanya Allah je yg bleh tolong kita...kita usaha n try wat yg terbaik, selebihnya tawakkal n doa pd Allah..

ni je dulu nk share pd entry kali ni..
dgn smangat menyahut seruan "sampaikanlah walapun dengan hanya satu ayat"
smoga perkongsian ini dpt beri sdikit sbnyak ilmu n pengetahuan serta dpt mdekatkan lg diri kita pd sang Pencipta kita..insyaAllah..amin..

p/s: slamat mengulangkaji n gud luck tuk final exam...

wassalam..

Wednesday, 6 April 2011

DAY 7

Assalamualaikum...

masyaAllah...dh lama tinggalkn hari2 mncari cinta Rasul ni...
jom2 kita continue balik...




erm suatu perkara yg kadang2 susah nk wat bile kita masuk toilet kt umah..slalu tlupa nk tutup kpala...klu bab pakai selipar tu rasenya xjd masalah sgt...coz slalunya memang ad je selipar tuk masuk toilet...
so skrg jom2 kita try ubah n betul kn mane yg clap tu...


sama2 kita cuba mncari cinta Rasulullah..dismping dapatkn cinta Allah...
jgn duk fikir pasal hamba ciptaan Allah je, cinta Allah lg pnting sbab tnpa cinta Allah tiadalah cinta hamba ciptaanNya.........

fikir-fikirkn n renung-renungkan..bak kata Prof. Izzi
anda buat, anda dapat...bak kata Ustzh Bahiyah
wassalam........

Tuesday, 5 April 2011

Btol ke ni??

assalamualaikum...

pagi ni dngar Hot Fm, AM krew...tajuk tak than diorg arini pasal perasaan bsalah..sy agak terkena...
memang perasaan bsalah kt someone yg dulu penah rapat sgt..perasaan ni bukan bru je mncul arini tp dh ad dlm dirini sejak pertengahan sem lpas lg...dh terbawak2 smpai skrg...
arini jgak sy ambik tndakan tuk bawa diri ke library sbab....................................
bukan sy nk lari dari masalah or nk lari dari that person, tp sy xpunyai kekuatan tuk bhadapan dgn die.. sy akn rasa lagi terpinggir n terpencil...
sbnarnya mula2 sy rasa kecil hati nga die, pas2 perasaan tu kjap je bukan nk ambik ati sgt pon tp xtau la keadaan yg mnybabkan ktorg dh xcam dulu..memang salah sy kot yg mnybabkn keadaan jd makin rumit... dh tu dh xtau nk jd rapat camne...n sy pon xjngka bnda ni akn blarutan smpai arini...even sy try tuk jd cam biase2 je, cam dulu2 nga die, tp still xbleh..still rase ad gap...still rasa acw...memang hati rase xtenang...even sy dh mntak maaf nga die pon, tp bila jmpe face to face, still xdpt jd cam diawl pknalan ktorg... sy syg die cam sy syg kwn2 sy yg lain, xde yg tkurang pon...cuma serius sy xtau camne nk mula langkah yg terbaik dlm hubungan kami..
arini sy ambik tindakan yg bila difikir balik, sy sngaja nk elak dari jmpe die, tp ni je yg mampu sy wat tuk jaga hati sy....sy mntak maaf diats sgala kekhilafan dr diri sndri... andai masa itu bleh berpatah smula, sy xakan pnjang2kn perkara yg remeh temeh..
smoga kami dpat menghabiskan masa2 yg singkat ini nga knangan yg lebih indah..wlapon mungkin agak mstahil kot...papepon gud luck exam...


'Aku slalu ingin shbtku i2 tahu yg aku tlh jdkn dia sbhgian drpd kcintaanku,tiada lain mlainkn hnya krn Allah.Aku ingin shbtku i2 mngerti yg aku slalu prlu akn doa darinya agr tetp langkhku di jln ini,aku slalu ingin shbtku i2 fhm yg aku pny byk klemahn yg mgkin mmbuatknya trluka.Wahai shbtku yg sntiasa dhati,ampuni stiap khilafku krn aku slalu ingin setia dsisimu dwaktu susah snangmu.KRN prshbtn kita trtaut demi cintaNya...'
p/s: mungkin hubungan kita xcam dulu, tp hopefully kasih syg kita xpenah kurang pon..

wasalam....

Monday, 4 April 2011

Operator CELCOM yg Baik n myb Macho orgnya....

assalamualaikum...

kakak: ye En Hery... sy ad masalah ckit n nk tanya, knapa ye bila sy topup je trus krdit sy hilang..
operator: mungkin awak pernah melangganni mane2 iklan scra tidak sngaja..awk igt tak no iklan tu?
kakak: sy xpasti la apa no nya..tp klu xclap no yg mula dgn 6 or 3 kt dpan...bleh En tolong check kn n try stop kn iklan ni??
operator: erm sblum tu bleh sy tahu no ini didaftarkn ats nama siapa??Nama cik ke??
kakak: owwhh tak, no ni adik sy yang daftar, skejap ye sy pass kt die..
saya: hello ye En.
operator: ye selamat petang cik, no ini didaftarkn di ats nama cik ke?? bleh bagi sy nama penuh, no ic n alamat tetap??
saya: owhh ya..ok nama sy bla bla binti bla bla........., no ic 8bla bla bla...............(alamak ap lg 1 die mintak???)
operator: ye sila teruskan...
saya: owhh apa ye 1 lg yg En mntak td?? (owhh sgt malu, nasib baik die xnmpak muka sy)
operator: alamat cik..
saya: owh alamat saya bla bla bla bla...........
operator: ok sila bagi sy salah 1 no 8pax cik..
saya (alamak..ape no 8pax yg budak ni wat??no sy kot): erm 0196bla bla bla...(nga confidentnya...)
operator: cik pasti ke dgn no ni??mcam xde je dlm snrai.....
saya (alamakkk malu lg dgn operator yg suara macho ni....adusss):oppss..sbnarnya sy nk try wat 8pax no td, tp xdpt sbab ni no Upax..die xleh wat 8pax no biasa...(tetibe lak pegi ckap camni...aduihhh nape lak g trang pnjang lebar camni??die mesti dh lg tau pasal ni...wat muka tmbok lg la sy...malu3)
operator: ye memang la no ni no Upax, xleh wat 8pax no biasa, bleh wat nga no Upax jgak je..
saya: owh..haaa betol2..
operator: jd ad no Upax lain yg awk 8pax kn?
saya: erm jap ye En..
saya:weh ad tak no yg ko wat 8pax??ape no nya??(pertanyaan sy kpd org sbnar yg guna no ni...)
adik: ada!!no kwn..tp xigt la no nya..ad kt dlm hp tu...
saya: En.. sy xigt la ape no nya...hehe (nga muka xmalunya sy tpaksa la bg jwpan cam2...)
operator: owh xigt ek??ok xpe la...so bila ye kali terakhir cik topup?
saya: kali terakhir??erm.....jap ye En...
saya: bila last topup??? (skali lg bertanya)
adik: erm.... ntah...xigt la...minggu lpas kot...
saya: erm sy xsure la bile tp last topup bulan lepas kot...
kakak: eh mggu lepas la!!!!!!!!!
saya: eh clap2 minggu lepas...(aduiiihhhh salah dgr lg...malunyer....)
operator: minggu lpas ke bulan lpas??? 
saya: eh mggu lpas, tp minggu lpas pon bulan lpas la kn coz skrg dh masuk april...so mksud sy bulan lpas tu minggu lpas la...hhehehe... (terpaksa wat2 jd peramah lak coz nk cover malu...adessssss)
kakak n adik: hahahahahhahahahhahahahahahaha (gelak sakan diorg kt sy)~myb operator tu pon ngah tahan gelak kt sy jgak....bila igt2 balik sy pon nk tgelak jgak........hahahahha
operator: owh ok..skrg sy bckap nga cik k.... atau nga cik F....?
saya: owh sy k...erm skejap ye sy pass kt cik F...En ckap nga kakak sy la, die lg pndai cakap..(sbnarnya serius malu n segan nga En operator ni...sy xnk ckap dh nga die...)
operator: ok...
kakak: ok En Hery.. jd mcm mane skrg??? bla bla bla bla bla..............

.........................................TAMAT...........................................................

sungguh malu n segan sy nga En operator CELCOM tu..
tp papepon operator tu sgt baik..still leh melayan karenah sy n kakak sy... tmbah2 sy yg slalu xmjawab persoalan die..sory ye En operator...sy sbnarnya cuak time ckap tu..ye la tiba kakak sy panggil suruh ckap nga en...lg la suara pon cam macho2 gitu..sy sbnarnya xtau sgt pon masalahnya ape...memang no tu dftar guna name sy, tp adik sy yg guna no tu..kakak sy plak yg tolong call... klu sy tau ape soalan yg En nk tnya tu, awl2 lg sy interview adik sy nk prepair btol2, spya xtersasul n tsalah time ckap nga En tu...melambatkn proses je sy ni..
tp pape pon alhamdulillah sume dh ok cam biase dh no tu..harap2 lpas ni xde la adik sy tu tekan mcam2 iklan, pas2 komplain kt ktorg yg kdt die kene tolak la...ish3... nway TQ ye En Hery diats kesudian melayan n mnjawab panggilan kami..

p/s: sape2 yg ad probs nga masalah line celcom or kemusykilan or pape je..juz call je diorg..insyaAllah anda akn mdapat layanan yg berbaloi..jgn takut2..(even diri sndri still xbrani nk call sndri, slalu suruh kakak yg call hehe)

wassalam...