greeting

"Bissmillahi Rahmani Rahim"

Thursday, 31 March 2011

Tak Sabar!!!

Assalamualaikum...

erm xsabar nk tunggu esok hari..
dh lama xjmpe ank buah sy Sarah..esok nk g umah die n main puas2 nga die weekend ni..
xsabar nk tgok die dh mula btatih..dgr citer, ckap pon dh bleh ckit2..tp ajuk ckap org je la reti..nk dngar sndri suara die panggil name sy..heeeee xsabar rasenya..

inilah sarah... bru umur stahun, sbulan, 10hari..

nga yg sorg ni pon rindu jgak..tp myb cuti skolah bulan 5 bru leh jumpe.. b4 masuk skolah beriya la nk g skolah, dh masuk skolah ad plak time2 liat nk g skolah...haha..blaja rajin2 ye sayang, jd org pandai, berguna, jd manusia yg baik n berjasa, jgn malas2 tau...


byak benda nk citer pasal 2org buah hati sy ni..tp 9ti la, kt entry lain kali..
cuma xleh lupa time ziarah + jalan2 kt Johor nga family..danial sedih sgt bila sarah dh nk balik KL..(sy pon leh terharu smpai nk nangis tgok die time tu...cian sgt, cam xpuas lg nk main2 nga sarah)..siap nk bg speck mata die kt sarah lg..kononnya nk bg kenangan la kt sarah..xnk kasi sarah lupa kt die..so sweet la danial ni...9ti klu dh ad adik sndri mesti leh jd abg yg penyayang ni...
sabar ye..9ti raye thun ni, InsyaAllah sume raya kt kg...9ti danial main nga sarah puas2 ye..time ni sarah pon dh leh ckap n lari2 da kot...n myb die dh leh igt spupu die yg sorg ni..

smoga smakin hari, Allah smakin tambah2kn perasaan kasih sayang sesama ahli keluarga kita..supaya kita sume dpt merasai kukuhnya pertalian itu bagai tiada perkara yg mampu memudar n memisahkannya melainkn hanya ajal yg dtg mnjemput....insyaAllah..Amin...

wassalam...

Wednesday, 30 March 2011

Saya Blurrr....

assalamualaikum...

ok bru je jap td, sy balik dr jmpe Prof M..Alhamdulillah sume baik2 saje..its almost done!!
ok sy bukan nk citer pasal Prof M or pasal pape yg bkaitan nga ayat b4 ni..tp sy nk citer...
time sy balik dr jmpe Prof td, masuk2 je blok...sy terdengar......
?
?
?
ok sy dengar ad org nyanyi..agak kuat la jugak sbab spanjang sy mndaki tangga dr bawah smpai tingkat 4 still bleh dgr die nyanyi..die nyanyi lagu ape sy xsure sebab die nyanyi bukan dgn suara biasa..xtau la die gune suara ape..nk kata suara saprano pon cam bukan..mayb suara dr mulut la kot..ntahla...
smbil2 jalan tu sy cari2 jgak dr mane dtgnya suara tu, so last2 time dh daki tangga smpai aras 3 dpt la detect ianya dari aras bwah wing yg belah kanan 2..
ok la, sy pon trus la mdaki tangga smpai abis tangga yg ad kt blok ni...pas2 memangdangkn bilik sy lak bilik plg hujung, so of course la sy kene merentasi bilik2 org len dlu b4 smpai bilik sy...ok org yg nyanyi tu still menyanyi lg xhenti2 n sy still leh dgar die nyanyi kt ats ni..
pas2 bila sy smpai kt satu bilik ni, tuannyer bilik ni bukak pintu n tibe2 je suara nyanyi td dh xde..
tuan bilik tu pandang sy n sy pon pandang die nga muka yg blur n keletihan...
pas2 sy dgr tuan bilik tu ckap nga roomate die..."eh tibe2 dh xdgar suara org nyanyi td..."
so...
agak2 ape sbnarnya yg tuan bilik tu fikir ek???
mesti die fikir sy yg nyanyi td...coz tibe2 time die buka pintu, pndang sy n suara nyanyi pon scra automatiknya hilang...
waaaaaaaaa.....nk je sy ckap kt die.."eh3 bukan sy yg nyanyi tu ek....sy pon xtau sape yg nyanyi td...xtgok ke muka sy yg blurrr ni???"

hahahaha...tetibe rase nk gelak la plak klu btol2 die igt sy yg nyanyi...tp segan la plak klu lepas ni die jmpe sy then die pon mesti nk gelakkan sy coz die igt sy org yg nyanyi tu...

p/s: 
#1 kpd tuan bilik tu: memang bukan sy yg nyanyi td ek..kene siasat dlu...jgn trus fikir sy yg nyanyi..tp klu awk xfikir pape pasal sy, xpe la..bgus la cam2...
#2 kpd sesiapa yg dgr org nyanyi td: sy nk bgtau yg sy pon sorg pndgar spt anda, bukan seorg penyanyi yg anda fikirkan...bukan sy nyanyi ok...sy pon blurrr lg ni...
#3 kpd yg nyanyi td: sy xpasti awk ngah karok or release tension, tp sila pilih tmpat yg sesuai ek..klu nk wat dlm bilik pon rendahkn sikit volume tu ye...tp klu suara sedap cam donghae or kyuhyun ke jong hwa ke leh diterima gak la klu nk nyanyi kuat2...sy xmarah awk nk nyanyi, coz itu hak awk, tp kdg2 leh mengganggu ketenteraman org lain 

bile igt balik rase nk gelak pon ad...
wassalam...






Salah Cikgu Ke??

assalamualaikum...


erm rase nk meluahkan sedikit rasa terkilan di pihak kakak ipar saya..(eh baiknya sy..tetibe nk luah rase terkilan org lak...) bukan ape, dulu sy pon penah bcita2 nk jd cikgu gak..tp rzeki tuk jd ckgu tu myb bukan tuk sy or myb blum smpai lg...ok ni diolog yg sy dpt kt status fb kakak ipar sy tu, Kak A..die seorg cikgu di sbuah skolah menengah di JB...


"cikgu!u bising la..diam la!"...

"cikgu..tepilah!haiya..xnampak lorr".

ok nmpak x!!! wajar ke tu jd dialog seorg student kt seorg cikgu??? sian parents die...antar anak skolah nk suruh jd yg baik2, tp ini hasilnya...klu xsuke skalipon cikgu tu membebel, jgn la tegur cikgu cam2...cikgu membebel tu mesti la ad sebabnya..die sayangkan awk la die membebel..klu die xsayang, die wat xkisah je..die pon xde masa la nk bebel or nasihat kt org yg die xsyang!!so please la..nape susah ek student skrg nk fham???tu blum lg citer g pncit tayar kete cikgu or calar-calar kete cikgu...masyaAllah..sgt takut nk menghadapi dunia skrg n generasi akan datang yg lahir dr kalangan org2 camni..mcm mane la agaknya dunia akan dtg?? tkut klu nk imagine sume tu.. 
ok, sume org ad hak tuk ckap mcm mane pon..tp biarlah beradab ckit bila ckap nga ckgu kita kn..sape la kita tnpa seorg cikgu..xkemana pon 9ti..klu cikgu tu xhalal sume ilmu yg die ajar, yaAllah..xtau la camne..dh tu sah2 ilmu tu pon xberkat..Allah pon cam xnk je bg ilmu kt org yg wat ckgu die tersinggung cam2..ape nk jd di masa dpan..dh la dunia skrg sume org pndai2...klu dlu xpe la, sorg je yg dpt msuk U dlm satu kg..tp skarg dh blambak2 yg msuk U..smpaikn klu yg xmsuk U tu plak org akn pndang semacam je..erm dunia2..tmbah2 skrg student2 camni lak ad back up dr parents..erm ape la nk jd nga nasib seorg cikgu???

perbezaan student dulu2 n student skrg..
#1 student dulu takut nga cikgu. sume senyap je, kdg2 ad yg tunduk smpai nk masuk kpala kt bwh meja..tp stdent skrg siap leh tengking2 cikgu lg klu cikgu tu tegur or bg nasihat..
#2 student dulu, hormat cikgu n anggap cikgu umpama bos..tp hasilnya dpt jd manusia skrg ni..tp stdent skrg xde rase hormat pd cikgu n anggap ckgu cam kuli lak...n then tgok la hasilnya skrg..ramai yg xjd 'manusia' sbnar..

ok berbalik kpd citer kakak ipar sy tu, sy turut bsedih bg pihaknya..mungkin ni salah satu ujian yg dia tpaksa terima..b4 ni die xde sbrang masalah ngan student..b4 ni die mengajar fizik kt skolah asrama penuh kt area Kluang, tp disebabkan abg sy lak keje area JB..jarak perjalanan diorg sgt jauh,so die mntak tukar kt skolah lain area JB..baru awl bulan ni (Mac) die masuk ngajar kt skolah ni..xdinafikan cabaran mngajar disekolah harian biasa nga skolah berasrama penuh sgt berbeza...cara pemikiran student, perangai diorg, akademik diorg pon sume beza...tp ye la, sape pon kita, n kt mane pon kita blaja, kita still student kn?? so slagi kita student hormat la ckit cikgu tu...dh la die cikgu baru kt situ, kene ajar BM tiba2 plak..sgt jauh bidang sains nga Bm yg perlu die hadapi...dpt lak stdent yg cam2..memang klu sy ad kt tmpat die pon leh nangis kt situ jgak!!!skrg pon rase dh nk nangis, dgr citer die, blum lg ad kt tmpat die...erm sy doakan die diberikan kesabaran yg tinggi tuk mghadapi stdent2 yg cam2 di hari2 akn dtg..insyaAllah, Allah tu Maha Adil, ad gnjaran n hikmahNya 9ti..

p/s: stiap tingkah laku yg kita tunjukkan sekarang adalah hasil tingkah laku serta tunjuk ajar ibu bapa kita...klu nk tgok siapa ibu bapa kita dulu, juz tgok siapa kita skrg..so siapa pula kita sekarang adalah gmbaran kpd siapa anak2 kita masa akan datang...
so skrg jom ramai2 berubah jd baik supaya kita dpt lahirkn anak2 yg baik2 cam kita jgak...
~~smoga anak2 sy, tak dilahirkan dalam golongan-golongan org yg mengeluarkan dialog kt ats tu..

wassalam...


Tuesday, 29 March 2011

doa


assalamualaikum..
sepotong doa baginda buat kita:
Ya Allah, kurniakalah perasaan cinta kepada-Mu, dan cinta kepada orang yang mengasihi-Mu, dan apa sahaja yang membawa daku menghampiri cinta-Mu. Jadikanlah cinta-Mu itu lebih aku hargai daripada air sejuk bagi orang yang kehausan.
Moga aku menyintai mereka yang mendekatkan aku akan cintaNya... ameen...
sumber: iluvislam..
wassalam..

Monday, 28 March 2011

Terkedu..

assalamualaikum..

owhh terkedu kejap, masuk2 clas B.Arab je, Ustzah A ckap arini xjd nk wat midsem, akn ditunda ari khamis lak...betapa hancur luluh ati ni..sebab hmpir shari stgah stdy tup2 xjd lak nk exam..xde la ready sgt nk jwab exam, tp masa yg diperuntukkan b4 ni tuk bnda lain dh ditarik tuk bArab..huhu sedih jgak..
tp xpe pasti Allah dh tentukn yg terbaik dh..ari khamis ni mesti dpt jwb..insyaAllah..

wassalam...

Saturday, 26 March 2011

sorry

salam...

dear Mr.....,
"sorry la, sy xrply pape kt awk Mr.... sy xde kekuatan tuk rply..mesti awk kecewa nga sy kn??mesti awk marah sy kn??tp sy memang xleh nk rply..sorry sgt2..eventhrough sy sgt curious awk btol2 ke dtg cni time awk bgtau sy 2??owhhh..sy memang rase sgt bsalah kt awk, coz sy tau awk mengharap..tp keadaan yg xizinkan kita...sy harap sgt awk fham nape sy wat cam2...sy nk cinta Allah je...so please la jgn msg or tegur sy pape lg...sy takut sy ter'reply' plak sedangkan sy dh tekad xnk rply or sebut or igt or pape je la pasal awk..by da way, sorry sgt2 pasal aritu n ari-ari b4 tu n also ari-ari akn dtg...sy doakn one day awk fham nape sy wat camni..insyaAllah klu ad jodoh, Allah pertemukan kita..skrg jom sama2 kita cari cinta yg spatutnya...cinta yg kekal, cinta Allah.."
Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu.Kerana dengan mencintai Allah kau akan mencintaiku kerana-Nya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta insan biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga.. 
dari ...






ok sila abaikan cerita di atas...

***by the way, sejak semalam sy dh jatuh cinta nga tesis sy...(oh??baru nk jatuh cinta??org lain dh berbulan2 jatuh cinta nga tesis diorg) Alhamdulillah akhirnya sy jatuh cinta jgak nga tesis sy even ni bukan bdang yg sy minat...(bleh imagine x bila bdak fizik, yg gile fizik wat tesis pasal bio, yg sgt xsuke bio??) skrg baru rase tajuk ni memang menarik even susah nk faham model die...tp xpe ad masa lg beberapa hari tuk sy fham model tu b4 present kt pemeriksa 9ti, klu smpat fham ckit2 pon jd la..tp jgn kondem sy time present tu sudah la..9ti sy nangis truk2 kt situ jgak..thanks Prof M, coz weekend2 camni pon sudi layan sy jgak...thanks also 4 support me..hanya Tuhan yg dpt membalasnya..***

#1 skrg dh settle tuk chapter 1 siap edit lg...chapter 2 n 3 pon dh settle n edit mane yg tau je..myb dlm next week after Prof check kene edit lg..
#2 chapter 4, kene tmbah lg ckit..next week hntar sume trus kt prof termasuk reff..
#3 skrg ni kene stop tesis kjap, study tuk midsem n listening B.Arab n quiz Isu ari Isnin 9ti...(bleh pengsan sy ni, dh la xde basic B.Arab tu
#4 after ari isnin bru leh smbung tesis n fhamkn model..

smoga Allah permudahkan segala urusan...amin..

wassalam..

Friday, 25 March 2011

...

YaAllah, ak rasa dugaan yg Kau beri pada ak, berat..tp rupa-rupanya dugaan org lain lg berat dari ak..
YaAllah mampukah ak dapat yg terbaik sedangkan usaha ak hanya xseberapa berbanding usaha org lain..
yaAllah sesungguhnya ini juga satu ujian buat ak..maka Kau bimbinglah ak, ak cuba tuk berada di dalam jln terbaikMu...jgnlah Kau berikan ujian yg xmampu tuk ak hadapi selepas ini..

yaAllah permudahkan segala urusan tesis ak...

Kalau tak tahu, Jom baca!!!

Assalamualaikum..

satu lagi perkongsian tuk pagi ni, pasal bala bncana yg di hadapi dunia skrg..cuba kita tgok isu2 semasa skrg..ape jd kt Jepun??kt Libya??kt Palestin??n Malaysia?? eh Malaysia pon ad??
kita masih bersenang lenang ngan cara kita, time makan kita bazir2kn, time seronok smpai xigt dunia...nape??? sbab kita xrasa bala bncana tu dekat nga kita lagi..tp tnpa kita sedar dlm byak2 bala n bncana yg blaku dlm masa tdekat ni kt Malaysia la bala yg spatutnya paling kita takuti n paling bahaya..
1~ Jepun: bncana gempa bumi, tsunami n radiasi..
2~Libya: masalah pemberontakan
3~Palestin: penindasan n perampasan hak milik
4~Malaysia: politik..(pasal video la, itu la, ini la, bla bla bla...)
memang isu politik xabis2 dari dulu smpai skrg, sy pon xminat sgt pasal politik, tp isu ni sgt2 bahaya sbab skrg pemimpin2 kita dgn sndrinya mnampakkan kelemahan diri mereka..Astagfirullah..bila la mahu bdamai, sudah2 la mnfitnah, mnjatuhkn n mcm lg tu..cuba la bsaing scara chat n bawa imej islam dlm diri msg2..kita ni nama je ngra islam tp akhlak masing2 xmcm org islam pon.."Ya Allah jauhkan hamba2Mu ini dari perkara dunia yang sia-sia..."
kita membawa nama Islam, tp kita tidak mnggambarkan akhlak islam itu..sangat daif n jahilnya kita..masyaAllah...contoh tuk kita sama2 banding n perhatikan: 

#1 cuba tgok rakyat Jepun yg ditimaba bncana skrg..wlapun mreka dlm ksusahan, tp mereka sume tu saling tolong menolong antra mereka...xde pon yg nk try ambik ksmpatan dikalangan diorg tu...tiada sbrang kes kecurian blaku wlapon barang2 letak cam2 je..nk makan pon siap bratur elok2 lg, xde nk berebut2 sume...wlapon xde roh islam dlm diri diorg tp diorg still tunjukkan akhlak yg baik...wajar tuk kita contohi yg baik itu..

tgok xde rebut2 nk ambik makanan coz diorg fham sume org pon lapar, n diorg akn sama2 dpt merasa 9ti...

#2 baru2 ini, satu kes kmalangan sebuah lori yang membawa pasir dgan sbuah treler membawa bekalan beras (beratus-ratus kilo beras)..kt Malaysia ok (area KKB-tnjung malim)...dikatakan treller tersebut telah menumpahkan beras2 yg dibawanya di ats lebuh raya..apa yg rakyat Malaysia wat time 2??? diorg letak pemandu lori n treller yg cedera tu kt tepi jln pastu berebut2 g ambik beras yg bertaburan tu...dh jd cam pesta kaut beras dh kt lebuh raya 2...MasyaAllah itu yg dikejarnya??bukan nk kejarkan yg cedera tu ke hospital dulu...apa la nk jd nga rkyat Malaysia skrg ni?? mane roh islam yg kita sume bawa klu ini akhlak yg ditunjukkan..sgt3 memalukan islam..ketahuilah bhwa apa yg dikejar di dunia ini sume smntara..

#3 satu lg kes terbaru 24 Mac 2011, kes cubaan terjun bangunan yg dipercayai cubaan bunuh diri...dh la kt KBMall...Astagfirullah..memalukan rakyat Tok Guru btol la..singkat btol akal dia smpai nk bunuh diri..ape la yg die fikir time tu..."yaAllah jauhkanlah hamba2Mu ini di dalam perkara-perkara yg dilaknat olehMu..."


dh baca n dh pon tau, maka haruslah kita fikir2kan n cuba amalkan yg baik2...
smoga ujian2 ini, dpt manyedarkan kita bhawa sume ini adlah tnda2 bumi smkin tua n mngkin kiamat smkin mghampiri kita..sama2 kita berubah ke arah yg lebih baik..insyaAllah...smoga roh islam yg kita bawa bukanlah sekadar pada nama tp dpt ditunjukkan dgn imej n akhlak islam yg benar2 mulia...

peringatan tuk telinga yg paling dekat iaitu diri sndri jugak...
smoga ad something yg dpt dikongsikan bsama..
simpansentuhselalu...
wassalam...

Nak Bina Masjid..

Assalamualaikum...


wah3..tajuk yg agak gempak tuk entry kali ni...(klu xgempak pon wat2 gempak je) selalunya bila ckap pasal bina masjid ni org akn igt ape???
mestila pasal kawen, pasal rumah tangga kn...sy slalu dgr org ckap camni;
"benda yg baik xelok dilambat-lmbatkan..nk bina masjid kene cepat2..bla bla bla..." xpon camni..
"xbaik kita runtuhkan masjid org...bla bla bla.." eh cam pelik je bunyi ayat ni..btol ke??? klu salah pon wat2 btol je...
so ape lg jom ramai2 kita bina masjid...tp jap!!!! nape ek org istilahkan masjid tu tuk perkara2 camni??
b4 arini sy xtau pon nape org istilahkn camni, n xpenah nk ambik tau pon nape...juz terima n wat2 fham je nape...tp arini sy dh tau nape..so klu nk tau meh sy bgtau tuk sape2 yg xtau lg la...(ke sy sorg je yg xtau lg b4 ni..)

masjid adalah sebuah bangunan yang mempunyai menara dan mempunyai kubah di atasnya sebagai mercu tanda...dan masjid; menurut kamus dewan adalah, bangunan  khas tempat bagi umat Islam beribadah.
so sesuailah dgn peranan masjid yg kita ad skrg dijadikan sbgai tempat ibadah...n masjid ni ad byak function lain selain untuk wat ibadah je..contohnya time zaman Rasulullah lg, selain mjdi tmpat ibadah masjid tu berperanan sbgai tmpat pengumpulan, tmpat melakukan aktiviti2 scara berjemaah, sbgai salah satu tmpat pentadbiran n mcm2 lg la peranannya..
TETAPI tahukah anda bahawa....
makna MASJID yang sebenar adalah merupakan satu tempat untuk bersujud, dengan itu kita dapat mendekatkan diri dgn Allah...
so sebenar-benarnya, mana2 je tempat yg boleh mndekatkn kita dgn Allah sumenya masjid, xsemestinya kene ad menara n kubah je bleh jd masjid...rumah kita leh jd masjid, dewan kuliah kita leh kd msjid, bilik kita leh jd msjid even bustop pon leh jd msjid...sume tempat pon leh jd masjid asalkan tempat tu bleh membuatkn kita dekatkan diri kita ngan Allah..tp nk bgtau kt cni jgn salah fham plak, bila sy kata sume tmpat leh jd msjid, sume mesti tkjut klu kita g smayang kt bustop kn?? ok ingin sy tekankan di sini masjid tu tmpat tuk mndekatkn diri kpd Allah, so dekatkan diri nga Allah tu bkan sekadar solat, klu kt bustop tu xde la suruh solat jemaah kt situ, klu nk solat pon biarlah bertmpat jgak..cara kita nk dekatkn diri nga Allah kt tmpat2 camni ialah nga buat baik cam bzikir, baca quran, xngumpat org, n byak lg la..
ternyata tuk lahirkan individu yg baik dari hati yg baik..so kepeluan tuk bina masjid di mana2 saje kita pergi sgt2 la dituntut..ambik satu contoh dari sirah Rasulullah; bila Rasulullah smpai2 je kt Madinah, ape perkara pertma yg baginda wat???baginda bina masjid..masjid hanya dibina ngan batu, berlantaikan pasir, bertiangkan batang2 pokok kurma, beratapkan pelepah2 kurma...disini nk tunjukkan bhwa perkara utama dlm pembinaan masjid adlah bukan sebab cantik n kukuh bhn binaanya tp disebabkan fungsi dan roh nya....berbanding masjid2 yg ad skrg, sprti msjid KLIA, Putrajaya n byak lg sumenya gah pada binaannya tp dr segi rohnya??time ad program je masjid2 tu meriah, time xde program xde plak org nk pergi..wallau'alam...

so thats why la nape org slalu ckap nk bina masjid, rupa-rupanya maksud dia nk bina keluarga di dalam sebuah rumah..rumah kan masjid jgak..so nk dipendekkan jd la masjid je istilahnya...



so dh tau kan makna masjid tu camne...skrg bgantung pd diri kita plak nk jd kn tempat2 yg biasa kita pergi tu sbgai masjid or x..memang la susah nk wat tmpat tu jd masjid..tp stiap langkah percubaan kita ke arah itu, InsyaAllah akn dikira...so jom sama2 bina masjid, target utama yg paling dekat adalah jadikan bilik kita sbgai masjid...

peringatan tuk telinga paling dekt juga iaitu diri sndri...
wassalam....


Wednesday, 23 March 2011

Cuak!!

Assalamualaikum...

fuhhh cuaknya!!! arini result SPM kuar la...(tp ape kaitan nga sy??)..uishhhh xdela kaitan scra langsung pon nga result SPM yg kuar lambat ni nga sy..tp ad la kaitan scra xlangsung nga tjuk entry kali ni..
adik sy yg cuak nk g ambik rsult arini..katanya xnk pegi ambik, tp dia g jgak tghari td...dr smlm lg die dh mula cuak siap suruh mntak sy doakn lg...ok sy memang dh doakn yg terbaik tuk dia...
Alhamdulillah apa yg dia dpt stimpal dgn kbolehan n usahanya...xkisah brape byak yg die dpt, i'm still proud with u bro!! klu die usaha lebih ckit lg, mayb dh leh challenge sy...hoho..tp papepon smoga apa yg dia dpt ni, dpt merealisasikn impian dia tuk smbung blaja ke next stage..Allah dh bg yg terbaik tuk dia, smoga perancangan Allah tuk dia lpas ni juga adlah perancangan yg terbaik utk khdupan dia..insyaAllah..InsyaAllah klu sy dpt kerja awal leh support die smbung blaja lak lpas ni...

ok gmbar dia nga my lovely nephew, danial..miss u la my love..

die ngah sronok tunggu nk tuntut janji2 bernilai dr abg2 n kakak2 die skrg ni...termasuklah sy..tp jap!!!sy janji ape ek kt die???alamatnya pokai lg la sy....aduiihhh...tp xpe, sbgai motivasi n smgat tuk die trus cemerlang lpas ni lak....die pon dh happy2 kt umah smbil siap nk suruh ma masak sedap2 lg mlm ni...MA, ABAH...nk BALIK jgak!!!nk mkn lauk ma masak...(wlapon klu sy balik ma sy senang hati leh goyang kaki sbab org gaji die dh balik...)ok sy xkisah sume tu, janji sume happy..
tp apa kn daya...bukan die je yg cuak nk tau result SPM td...sy pon ngah cuak jgak ni sebab tesis sy xsiap2 lg...
yaAllah permudahkn lah sgala urusanku...amin...

wassalam...

Monday, 21 March 2011

Time Out!!

Assalamualaikum...

wah3..memang cpat masa blalu..memang masa xtunggu2 dh..jalan je..xkira dh sape yg sempat kejar or tertinggal kt blkg tu..rasenya bru smlm lpas abis spm..(ok masih xsedar diri nk bajet umur 17 thun lg...) xpon rase baru lepas register masuk U td..(ok bajet umur 19thun lak)..tp rupe2nya dlm ckit masa lg dh nk abis blaja..serius!!! masih xready nk melangkah nga gagah tuk bersaing di luar sana...klu time blaja dh byak mengeluh sbab byak yg cam xleh nk handle probs..tp sbnarnya kt luar sane lg byak halangan yg ngah tunggu nk masuk line... time ngah blaja memang r rase xsabar2 nk keje..igt keje tu best la...tp blum cuba blum tau..9ti dh keje mesti ad rase cam nk g blaja balik..tgok pengalaman kakak n abg2 sy la...

tp papepon disebabkan masa terus berlalu tanpa nk tunggu2 dh..so kene wat sume bnda cpat2 supaya cepat2 settle n kene slow2 tuk get ready for next step in life..sume org akn melalui stage ni, klu asyik xready je smpai bila kn??so wake up! wake up! wake up! u can handle it!!! insyaAllah..


"demi masa. sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian. melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh. dan berpesan-pesan kpd kebaikan dan berpesan-pesan kpd kesabaran.." surah Al-'Ars

'yaAllah, please guide my step...'
wassalam...

Sunday, 20 March 2011

FEWWIT!!!

Assalamualaikum...
Fewwit..Fewwit..Fewwit...hensem r...
uishh ape fewwit2 ni????igt ni ape??

ermmm klu nk tau FEWWIT tu stand 4 Fun and Exciting Weekend With Iluvislam Team..
ni bukan fewwit yg cam korg2 fikirkn tu ek...ni FEWWIT lain la...
by da way, ni salah 1 program Iluvislam..n tjuk forum kali ni 'Di Mana DIA Dihatiku???'
sumenya berkaitan dengan HATI kita...
so ad sedikit sbyak ilmu n quote yg ingin dikongsikan  arini...

#1 "jangan letakkan ilmu dikepala, krn ianya umpama meletakkan pelita di atas atap rumah. di dlm rumah xbercahaya pon...tp letaklah ilmu di hati supaya dpt memberikan kita nur dalam khdupan"
#2 "xpe, dia tu luar je nampak camtu, tp hati dia baik..ak kenal la dia..." ok jgn salah faham dengan ayat ni...klu org tu btol2 baik, die pasti akn baik luar n dalam jgak sebab menurut 1 hadist Rasulullah, 'apabila baik di dalam hati seseorang itu, maka dia akan baik juga di luarnya..'..so kene bjaga2 nga ayat kita tuk judge org..skali kita tgok die wat baik xsemestinya segala2 pada die adlah baik...(dh cam belit2 plak ayat ni, tp harap org fham ape yg sy tulis ni, klu xfham leh wat2 fham je klu xnk tnye la)
 #3 "ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"..yg cam ad dlm lirik lgu nasyid tu..lupe lak tjuk pe...
#4 "no pain, no gain" n "pay now, play later"...iaitu jln tuk menuju Jannah bukanlah suatu jln yg mudah..segalanya bergantung kpd mujahadah kita..n mujahadah itu adakalanya pahit kerana syurga Allah itu sgt indah....
#5 "we juz need Allah in our life, anyone else can't protect us except only God"...
#6 "kita kene sedar diri bahawa bukan kita yang hebat, tp apa yg kita bawa sebenarnya yg hebat..contohnya Islam.." 
#7 "nafsu umpama seorg budak kecil yg menyusu susu ibunya..tp bila ibunya berhentikan dia, mula2 dia akan menangis n meronta2, tp lama-kelamaan dia akn berhenti sebab dia tahu dia xmungkin akan dapat lagi.." so camtu la jgak nfsu, klu kita kwl mula2 mungkin susah, tp klu kita mujahadah..lama2 insyaAllah mesti dpt lawan...
#8 "Allah mencntai kita lebih daripada kita mencintaiNya, jadi cintailah yg menyintai kita iaitu Allah"
#9 "walau kita beramal seribu tahun sekalipon, setitik pon xakan mampu terbalas segala nikmat yg Allah bg pada kita..."masyaAllah besar sgt nikmat Allah..Dia xpenah pon mintak ape2 dari kita, cukuplah dgn sekadar menyintaiNya melebihi segala2nya...
#10 "pastikan apa yg kita dpt lebih bernilai drpd apa yg kita hilang.." 
#11 "dlm jln menuju Allah, yg kita TAK DAPAT itu adalah yg kita DAPAT sbnarnya, krn kita sntiasa memburu apa yg kita TAK DAPAT tu.."
#12 "akal itu hanyalah bendahara, tp hati itu adalah raja"..jd jagalah hati kita sbaiknya..jika hati kita baik maka raja yg memerintahkan diri kita juga sudah pasti akn jd baik...sy tmbah sndri ni...
special quote from Wardina Safiyyah:
"anythings that happened in your life is the best for you"...coz Allah knowest the best for us.ni pon sy tmbah sndri gak...
"go for good, do for good, and make us feel so good".. 
every of the singgle word have the meanings..so think for it...
now ask yourself "DI MANA ALLAH DI HATIKU??"

tepuk dada tanya iman!!

peringatan tuk telinga yg paling dekat iaitu diri sndri jgak..
smoga ad something yg dpt di'share'kan...
wassalam...

Saturday, 19 March 2011

erm...

Assalamualaikum..

erm arini SUJU dtg wat konsert kt bukit jalil..huhu..
memang xpegi la, xtfikir pon nk g tmpat2 camni wlapon nk tgok diorg live..hehe
xpe2 tgok n dgr je la diorg yg ad kt dlm laptop ni..huhu..
xsabar nk tunggu roomate sy balik, nk tgok gmbar2 diorg..coz roomate sy pegi konsert ni..hehe

tp klu ad lg 3org mesti lg best...

jom dgr lagu diorg ni..


suke lagu ni coz diorg cam sweet2 je...

DAY 6

Assalamualaikum...
lama xcontinue..ok jom2 kita sama2 tgok tuk hari ke-6 plak..



so..berwudhuk dulu b4 tido ye...byak pahala dpt ni, slain tu 9ti xde la mimpi yg bukan2 time tido sebab dh basuh kaki elok2 time ambik wudhuk tu... 
& satu lagi klu nk tau salah satu petua xnk tumbuh jerawat kt muka n nk awek muda adalah basuh muka n ambik wudhuk b4 tido..petua ni ckgu sy bgtau time sy darjah 4, Cikgu Azmi klu xclap nama die..smpai skrg sy amalkn, alhamdulillah...bukanlah xde jerawat lgsung tp xde la jerawat truk2 kt muka.. tp disebalik petua yg ckgu sy bg tu sbnarnya dia nk suruh sume murid2 die ambik wudhuk b4 tido...die saje nk pancing suruh org wat benda ni, so die ckap la petua xnk bg jerawat tumbuh n awek muda...nway tq cikgu, diatas petua yg sgt berguna ni..rupa2nya memanng Rasulullah yg suruh...

lepas ambik wudhuk,n nk tido, try baring mengiring ke kanan..ikut sunnah..
klu baring terlentang org ckap senang nk kene hempap time tido..wallahu a'lam..org yg ckap sy xsure btol2 ke x..tp cuba amalkn cara yg Rasulullah ajar insyaAllah lg bnyak faedah n keberkatannya..

dh get ready nk tido jgn lupa plak nk bace doa b4 tido...bace 3 Qul..bace ayat kursi...zikir2 ke dlu..n penting jgak tuk kita selawat byak2, n jgn lupa tuk mengucap skali.. mane la tau ntah2 Allah nk tarik nyawa kita time tido tu kn..ape2 leh jd time kita tido...so sekurang-kurangnya kita sempat meninggal dalam iman.. ye la kita pon xtau bila ajal kita dtg mnjemput, jd lebih baik kita bersedia..

sama2 kita berusaha berubah..smoga mndapat keberkatan n keredhaan dari Allah..insyaAllah..


p/s: esok ad forum "Fewwit" dari Iluvislam sempena Karnival Kesenian KUO, bertempat di Panggung Seni, DECTAR, UKM Bangi...barisan panel Ustz Pahrol Mohd Juoi, Pian Saujana n Ustz Syed Abdul Kadir Aljofree bersama moderator Wardina Saffiyah...jom ramai2 join..tp dftar dulu kt laman iluvislam..
(tolong promote kolej org nye, kolej sndri wat program xpromote..ish3..mntak maaf ye kolej sy!!!)

wassalam...

Jangan Mudah Menilai Seseorang...

assalamualaikum...

biasanya kita dengar pasal pegawai perempuan ni cerewet, xbtimbang rasa, leceh, kerek n mcm2 lg yg -ve.. memang susah la nk dengar yg sedap2 pasal diorg ni..sedangkan pegawai2 lelaki pon ad jgak camni, bukan permpuan je ok....tp agak2 sebab ape kita slalu label diorg ngan ayat2 camni sume ek..

  1. sebab kita penah dptkn khidmat dari diorg?? 
  2. or sebab ad org ckap camtu n kita pon trus pcaya n label die cam2 jgak??
  3. or myb jgak sebab mimik muka diorg yg serius, n xnk senyum lgsung time ckp nga org???

erm sume pilihan jawpan tu mungkin btol..
tp hari ni sy nk ubah persepsi diri sy sndri n hrap2 dpt ubah persepsi org lain jgak terhadap pegawai2 perempuan ni,  xkira la diorg kerja kt agensi mane pon, asalkn yg duduk jga kt kaunter tu kira masuk skali la..kt post office, kt bank, jpj, kt pusat pengajian, masuk skali nga pensyarah2, or mane2 je la yg ad office yg ad org jaga kt entrance tu..
siapala kita nk judge or label org cam2 kn...spatutnya kita kene bhadapan dulu nga diorg bru kita akn tau diorg 2 sbnarnya camne...xpon kita sptutnya selami dlu kerja2 diorg n baru kita akn tau bgaimana cara diorg bkerja... myb tgah stress ke time 2, or myb dh letih nk layan mcam2 karenah manusia b4 ni or mcm2 lg la halangan dlm kerjaya mereka ni...bukan senang keje cam diorg ni, kene byak sabar..
memang xdinafikan langsung yg mereka ni sememangnya punyai sikap2 -ve seperti yg disenaraikan di atas, tp mungkin hanya segelintir drpd mereka shj yg bersikap cam2 bukannya sume..tp kita terutamanya org melayu suka label org macam2...(ok secara jujurnya, sy pon leh termasuk dlm golongan ni, tp skrg dh insaf dh)..
ish3 memang xpatut...don't judge a book by its cover or don't describe someone with ur 1st impression b4 u know them better..xsemua tanggapan awl kita benar, kdg2 kita tgok je diorg muka cam serius n kerek, tp hati die punya la baik...pas2 mula la kita menyesal sebab expect diorg mcm2 b4 ni...
ok, memangdangkan kbyakkan drpd kita sume yg ngah ambik degree or bakal ambik degree, sume ak jd pegawai bila abis degree kn??papepon kita akn berhadapan jgak nga manusia lain dlm career kita kn??so juz imagine bile org lain lak yg ckap kita cam2..ape kita rase?? mesti rase down n xpuas hati kn??ad ke patut ckap kita camtu, dh la dtg nk guna khidmat kita, then nk kutuk2 kita lak....(tp myb ad gak yg xrase pape pon, so leh la wat dunno je...)..so cuba la rase ape yg diorg rase bila kita mengata diorg kt blkg2...

nape sy tiba2 nk back up diorg lak ni kn???bukan  nk back up, tp nk mengatakan hal yg sbnar..myb kita xknal diorg so bila diorg marah ckit dh kita label dia mcm2...sedangkn memang kita wat salah...(mane la tau) tp sbnarnya sy ckap cmni sebab sy ad pengalaman dgn diorg2 ni... ternyata pandangan pertama sy terhadap diorng ni sama skali SALAH..ternyata juga kata2 org thdap mereka juga SALAH..
selepas sy merasai sndiri pengalaman berurusan dgn mereka then sy tau mereka ni juga cam kita..biasala perempuan, pasti ad naluri seorg ibu yg cepat kesian kt org, mudah tersentuh, cuba nk membantu sedaya yg boleh..so dgn itu, sy sgt2 berterima kasih kpd mereka2 yg terlibat dlm pengalaman sy ini...smoga kebaikkan kalian mndapat balasan yg setimpal dari Allah..smoga juga kerja2 kalian yg murni itu mndapat keberkatan didunia n akhirat...insyaAllah...

p/s:
#1 xsume pegawai perempuan cam yg kita imagine...ad yg ok n xdinafikan ad yg xbrape nk ok...tp pape pon b4 kita judge diorg kita perlu merasai sndiri pengalaman dgn diorg..insyaAllah seteruk-teruk mane pon diorg, diorg xakan makan kita...diorg pon mkn nasi cam kita jgak..
#2 cuba fahami n hargai peranan diorg, diorg pon manusia biase cam kita jgak.. kdg2 ad mood baik n ad mood xbrapa nk baik..so nasib la klu sape2 terkena time mood diorg yg xbrape nk baik tu..insyaAllah diorg bersikap cam2 hnya tuk skjap bukan tuk slmanya..9ti mood diorg ok, then they will be ok with u too..so maafkn la diorg time diorg terkasar ckit 2..
#3 jgn mudah menilai seseorg melalui mata kasar kita, kerana mata kasar kita kdg2 menipu, tp cuba lah menilai seseorg dgn mata hati, insyaAllah mata hati lebih tepat....
#4 berterima kasih la pd mereka2, krn tnpa mereka perkara yg kita nk jlnkn belum tentu akn terjadi dgn smpurna...kesimpulannya kita sama2 memerlukan atara satu sama lain..
#5 kpd pegawai2 yg pernah terlibat dgn saya, sy mohon maaf diatas kesalahan samada secara sengaja atau tidak disengajakan..n sgt2 berterima kasih krn dgn bantuan n rasa bertimbang rasa kalian buat hidup sy lebih baik..sebab urusan dpt diselesaikan juga akhirnya..

***love peace no war***

wassalam...

Friday, 18 March 2011

Doa

"Ya ALLAH jika rezekiku ada di langit turunkanlah, jika di dalam bumi maka keluarkanlah, jika di laut maka naikkanlah, jika jauh maka dekatkanlah, jika sedia dekat maka permudahkanlah, jika sedikit maka banyakkanlah, jika sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya. Dan berikanlah keberkatan kepada rezeki tersebut." 


smoga sgala perjalanan pd ari ini, jumaat 18th march bjlan dgn lancar..smoga stiap langkahku akn mndpat berkat n redha dariMu yaAllah...jauhilah ak dari sgala kesusahan n kepayahan serta kemaksiatan n perkara-perkara mazmumah..please guide my step..

Thursday, 17 March 2011

The Moment with U All

Assalamualaikum...

guess what i get 2day??
ermmm..sy dpt skuntum bunga ros ala2 bunga kristal gitu!!
ehh xla...berangan je 2..ntah bila la nk dpt bunga ros kristal..cam ad je org nk bg kt sy kn??
by the way, sy dpt bunga ros jgak la, wlpon bkan bunga ros kristal..bunga ros lilin..
sy suka!!ape yg sy dpt ni pon cam kene je nga saya...cam tau2 je sy suke lilin2 aroma yg cntik2 n wangi2 ni..
dh 2 dlm bntuk bunga ros plak..cam tau2 je jgak yg sy suke bunga kn..memang kene la nga jiwa ni..
xkisah la org lain nk anggap benda 2 cam biase je ke, or pape ke..tp sy anggapnye special la..

tp terkilan gak la sebab lpas ditanya2, sape yg bg... xde yg tau n orgnya pon xde kuar2 tuk mengaku..dh cam ad secret admirer yg bg kt sy la plak..nway thanks ye awk yg bg tu...sy nk ucap face 2 face tp sy xtau sape awk..

smoga ap yg kita lalui hari ini n sblum ini mjdi kenangan yg terindah dlm hidup kita semasa bgelar pelajar IPT..
lpas ni, kita xtau lg kemana arah tuju kita, ad jodoh lg ke utk kita bertemu n gather lg??
so hopefully sume kenangan tuk hari ni, jd salah satu dlm byak2 album kenangan kita yg sukar tuk kita lupakan..
even kita ad cara hidup kita sndri kt cni, xkenal or rapat sgt nga sume kwn2 coursemate...tp sekali kita berkawan, InsyaAllah selamanya kita tetap berkawan..


ok...ini la lilin ros ala2 kristal tu...
anyway dlm ngah2 tulis entry ni dh ad org mengaku..tq ye Cik L..9ti sy jmpe awk n say tq face 2 face lak...
9ti sy try bakar tgok camne bau aromanya ye...


p/s: kpd yg dpt hadiah dr sy iaitu Mr A.. harapnya bleh terima hadiah 2 seadanya..hadiah 2 xlah shbat mana cam hadiah dr org lain..tp comel ape hadiah tu...ari2 lupe lak nk snap pic mug elephant yg comel lg besar tu..(ok puji hadiah sndri plak, tp serius rase syg nk bg kt org snbarnya sbab comel..)...xpe la, simpan n guna elok2 ye...klu nk buat air leh wat tuk shari trus, xyah wat byak2 kali...hehe

wassalam...

Wednesday, 16 March 2011

Hargai Selagi Masih Ada..

Assalamualaikum...

Hari ini, 16th March 2011, genaplah 40 hari arwah pergi meninggalkan sy sekeluarga pd 5th Feb 2011.. Majlis tahlil arwah InsyaAllah akn diadakan pd esok hari dirumah sy..arini pasti dh ramai kaum kerabat yg dh bkumpul kt umah bg persiapan majlis, tmbahan dgn musim cuti sekolah skrg ni..tp apakn daya, sy xdpt pulang bg turut menyertai mereka..apa2 pon sy kt sini, sntiasa mengingati n mendoakn kesejahteraan arwah di alam sana..

sgt menipu klu sy katakan sy xbersedih di ats pemergian arwah..even sy tahu, stiap hamba Allah, pasti akn pulang ke pangkuanNya kelak, tp sy sgt sedih dgn pemergiannya..masih terkenang n terngiang2 setiap knangan bersama arwah..sy mungkin bukanlah cucu kesanyangan arwah, tp sy salah seorg cucu yg paling rapat dgn arwah..dh memang sy lahir2 je arwah memang dh tinggal serumah nga sy..
time kecik2 dlu tidur nga arwah, pegi solat bjemaah kt masjid nga arwah, ikut arwah pegi sana sini..YaAllah klu dikenang2 memang sgt sedih sebab skrg arwah dh xlg bersama sy..kali terakhir bersama arwah, tetika arwah masih chat adlah pd hujung bulan Nov thun lpas...
apa yg org lain xtau...

sy sgt terkilan sebab..semasa saat arwah menghembuskan nafasnya yg terakhir, sy xde disisinya even sy masih lg berada di kg time tu..
sy terkilan sebab..di saat arwah terlantar, bukan sy yg menjaganya sehingga dipenghujung nyawanya..
sy terkilan sebab..di saat-saat akhir arwah, sy xsempat pon mintak ampun dari arwah, walhal rasa terlalu banyak dosa sy terhadap arwah...
sy terkilan sebab..disaat arwah panggil nama sy, sy xde pon disisinya time 2..
sy terkilan sebab..sy xckap pon sy sayang dia sebelum dia pergi buat selama-lamanya...
"yaAllah ampunkan dosa-dosaku terhadapMu dan dosa-dosaku terhadap nenekku...serta ampunkan juga dosa-dosa nenekku terhadapMu"

tp sy bersyukur sebab... sy yg Allah pilih tuk jd org terawl mengetahui tentang pemergiannya..
sy bersyukur sebab...sy yg Allah pilih tuk memangku arwah disaat dia telah pon menghadap Ilahi..
sy bersyukur sebab..sy yg Allah pilih tuk mjd salah seorg yg berada disisi arwah semasa hari kematiannya sehingga selesai segala upacara pengebumiannya..
sy bersyukur sebab.. sy yg Allah pilih tuk mjadi antra org yg mengucup dahi arwah selepas mayatnya dikafankan..
sy bersyukur sebab.. sy yg Allah pilih tuk mengiringi jenazah keperkuburan...
"alhamdulillah..ak bersyukur di ats kelebihan yg Engkau berikan pd ak berbanding org lain yg xdpt merasainya n sgt berharap tuk merasainya.. terima kasih tuk itu semua yaAllah.."


kami sekeluarga sgt merasai pemergiannya.. sgt sedih bila ma sy ckap yg die stiap hari masih terkenangkn arwah ibunya..terkenang bila tgok baju2 arwah, brg2 peninggalan arwah, tempat tido arwah, n mcm2 lg..bukan ma je rasa cam2, sy pon leh rasa benda yg sama...rasa seolah2 arwah masih lg hidup bersama kami cam biasa walau hakikatnya x..

"smoga arwah tenang berada di alam sana..smoga arwah tenang mnjawab segala pertanyaan2 malaikat Allah iaitu Munkar dan Nankir..Ya Allah berkatilah segala amalannya di dunia, tempatkanlah arwah dikalangan org2 yg beriman n beramal soleh...smoga masih ad jodoh kami tuk bertemu disyurgaMu kelak..insyaAllah.."



p/s: 
#1 hargailah insan2 yg tersayang sebelum ajal dtg menjemput kita mahupun mereka..hargailah masa2 yg ad supaya masa itu mnjadi masa plg bernilai dlm hidup kita n kita xrasa menyesal or tkilan sebab kita belum sempat melakukannya bersama mereka..rasa menyesal di kemudian hari cam sy, xdpt bg apa2 solusi melainkan rasa menyesal itu akn dtg menyelubungi juga smpai bila2..
#2 sesungguhnya saat kematian itu akn dtg kpd semua manusia, cuma masa n ketikanya shj belum diketahui... disaat kematian org lain mudah-mudahan akn mengingatkn tentang kematian kita juga..sudah cukupkah bekalan kita tuk bersoal jwb dgn Munkar n Nankir b4 kita btemu Pencipta kita?? sudah bersediakah kita bg mnghadapi itu semua??
-peringatan tuk telinga yg paling dekat iaitu diri sndiri juga...



`Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan.  Dan hanya kepada Kami lah kamu akan dikembalikan.'                   
(Surah Al Anbiyaa' : 35


`Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya.  Dan Allah Maha Mengetahui terhadap apa yang kamu kerjakan.'
(SurahAl Munafiquun :  11)


`Di mana pun kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, sekalipun kamu berada di dalam benteng yang tinggi dan kukuh.......'                 
(Surah An Nisa' : 78)



-ALFATIHAH-

wassalam....

Monday, 14 March 2011

Abang saya artis korea??

assalamualaikum...

hohoho..merujuk kpd tajuk entry kali ni, memang jawpannya sama skali TIDAK!!
haha ntah pape ntah...smlm sy mimpi SIWON super junior jd abg sy..sy tau la abg sy hensem tp xde la sehensem siwon..jd xyah la menipu jd siwon dlm mimpi sy...tp jap!!nape siwon??? nape bukan DONGHAE??? sy nk donghae jd abg sy la!! sy xnk siwon!! sy suke donghae bukan siwon!!!
xpe2 9ti sy suruh abg sy lg sorg yg jd donghae ek..haha
tp memang sgt best r mimpi smlm..siap bleh mesra2 nga siwon lg..(maklumla die kn abg sy dlm mimpi 2).. die citer pasal hendry, pasal eunhyuk n sume la kwn2 super junior die kt sy..
wlapon sy pelik camne abg sy leh kenal diorg, tp sy xkisah sebab yg penting siwon kot yg tgah ckap nga sy time tu..mesti rmai org jeles nga sy klu tau ni..memang xleh lupe la mimpi ni event sgt klakar klu igt balik..ntah pape ntah...hahaha

sume ni penangan lagu super junior kt era ptg smlm r ni..ok 19th ni suju nk dtg wat concert kt bukit jalil..sy memang xg r..event ad org nk support pon..xpe klu ad jodoh nga diorg jmpe live, jmpe jgak la 9ti..event xtau la bile...haha..

ok nk kenal SIWON?? meh sy tunjukkan...


opppssss!! silap ni DONGHAE la...haha..(xdpt donghae, dpt suami cam donghae pon ok la....tp alamatnya memang agak mustahil la...)

ok yg ni mesti siwon...

yes...ni dia siwon nga kyuhyun...yg belah kanan tu siwon..(xde gmbar siwon sorg2, mls nk google dh)


ok cube tgok abg sy lak...
camne? ad rupe siwon ke???hahaha sgt klakar...
ok gmbar ni xleh tunjuk penuh 9ti rmai yg tpikat lak...abg sy dh kawin, 9ti wife die marah klu rmai org nk takcle die..haha..ayat xleh blah...

ok next time nk mimpi donghae lak...

wassalam...

Roomate # 1

Assalamualaikum..

erm klu nk senaraikan or citerkn saorg2 pasal gelagat yg penah jd kwn sebilik sy, memang xlarat la..sebab sy dh ad ramai roomates yg skrg dh jd exroomate la..maklumlah dari form 1 lg dh hidup berroomate..

ok roomate pertama sy Cik A, Cik N, n Cik Y...erm time form 1, yg masih bdak hingusan 2..kami msg2 cuba sesuaikn diri nga khidupan di asrama tnpa mak ayah disisi..2org dr mereka ni ank bongsu, n 1 from them ank 1st..so can imagine la camne perangai diorg kn..manja ckit la..so adegan dgn air mata 2 memang normal la..wlpon sy ank tgah, sy pon leh masuk dlm kategori mrka...xtau la nape leh lahir dgn byak air mata sgt ni..tp sy nangis senyap2 je dlm slimut..hohoho....
ok sume 2 citer awl2, bila dh biase duk bjauhan nga family, kitaorg pon dh leh adapt nga keadaan cam2..so everythings comes n goes pass by time smoothly..
diorg ni baik2..nga diorg ni la mula2 sy kwn, gelak2, citer mcm2..dh jd one part of my life..event diorg ni nye perangai macam2, tp sume under control la...
erm bila igt balik the moment..i miss them..skrg diorg sume dh ad life msg2..sorg bkal jd pakar mata, sorg bakal cgu fizik n sorg lg...(xsure la bakal jd ape)..

buat mereka,
sorry for everythings..sy tau sy bukanlah sorg roomate yg baik bg kwn2 sume..mohon maaf diats kesalahan-kesalahan lalu yg mgkin dgn sengaja atau tnpa disengajakan..walau ad terguris dihati yg masih tersimpan, buanglah ia jauh2 spaya hanya kenangan indah2 shaja yg kita kenang dlm perhubungan kita..smoga perkenalan n perhubungan kita yg smntara itu, tidaklah punyai memori yg pahit shja tetapi igtlah kenangan yg manis juga..siapapon yg mulakan dulu, kita mungkin sama-sama punyai sifat kedegilan n keegoan msg2 yg akhirnya membawa kpd perhubungan yg kurang rapat hingga ke penghujung..smoga ianya mnjadi pengalaman n ikhtibar buat kita semua..jgn lah ia dijadikan 1 dendam yg memakan diri kita sndiri...sekiranya ia berpunca dr sy, terlebih dahulu sy memohon ampun dr hujung rmbut ke hujung kaki...sory 4 everythings..tp kiranya ia bukan berpunca dr sy, ingin sy katakan bhwa sudah sekian lama sy telah memaafknnya..malah tidak ad sekelumit pon tersimpan keburukan di dlm hati ini, event b4 kalian pohon maaf lg sy dh maafkn kalian... tetapi keadaan mungkin menyebabkn sy terpaksa meminggirkn diri dari kalian pd masa itu.. skrg kita sume sudah smkin matang, so 0-0 ok... seriously i miss u all...hope the good time will come 2 us repair ur relationship..insyaAllah..

to be continue on #2..
wassalam..


Sunday, 13 March 2011

DAY 5

assalamualaikum....



MasyaAllah...smpaikan cara pakai kasut pon Rasullah ajar..
jom sama-sama kita berubah dan cuba amalkan ajaran baginda..
mudah-mudahan akan beroleh keberkatan... insyaAllah...

wassalam...

Saturday, 12 March 2011

quote cinta

assalamualaikum...

quote for today...

" kasih sayang Allah seluas lautan, manakala kasih sayang hamba ciptaan Allah hanyalah setitik dari lautan itu, maka jgn lah kita bersedih sekiranya kita tidak mendapat kasih sayang hamba ciptaan Allah yang hanya setitik itu, kerana yang pasti kasih sayang dari Allah jauh lebih banyak seluas-luasnya lautan.."
masyaAllah...hebatnya sungguh kasih Allah tidak kita terkira...

"cintailah Allah terlebih dahulu sebelum kita cintai hamba ciptaanNya, kerana Dialah pencipta cinta itu, tanpa redha dari Dia, maka tiadalah cinta itu.."


**wahai pemilik tulang rusukku, smoga sama2 kita mengejar cinta ilahi itu..suatu hari pasti Allah akn temukan cinta kita pula..insyaAllah**

wassalam...

Thursday, 10 March 2011

Kelam Kabut

Assalamualaikum....

erm klu mggu lpas ari Rabu, ari yg sgt memenatkan, tp mggu ni ari ni lak yg agak kelam kabut.
erm seperti agak kebiasaan semalam tido area kul 3 pg, lpas chat n smbung wat tesis bg mnjayakan hasrat hati tuk hntar 1chpter kt Prof M arini..ok alhamdulillah siap jgak 1chap...
ok spatutnya dh janji nga Abg M nk g driving arini kul 9am. so dgn bermalas-malasannya, bangun area kul 7.45am n hajat dhati nk smbung dlm 15min lg.. alih2 xsmpai 15min pon lg, Abg M dh msg ckap driving arini kul 8.30am. waaaa dr malas trus bngun mndi n bsiap cpat2, coz time 2 dh kul 8am kot..ape la Abg M ni xckap awl2..ok sharp kul 8.30am, i'm done already!!tp tngan smpat lg capai 2keping biskut chipsmore less sweet.. wat alas perut je la..

smpai bustop dlm 8.35am tgok2 Abg M dh smpai siap hon byak2 kali lg kt sy..haisshhyy malu la...
ok blaja kete arini xsama lak cam b4 ni..biase 2org je Abg M bwak, tp arini 5org skali die angkut..
dlm hati dh mula rase xsedap dh..smpat ke nk abis awl b4 kul 2 nk smpai kolej smula ni??camne nga class kul 2 klu xsempat??tp harap2 smpat la....

ok time menunggu lg lama dr time blaja sbnarnya..sedang2 duk tunggu tu, tetiba area kul 11++am ketua clas Arabic col ckap yg presentation ktorg smlm kene wat lg skali arini..
memang sgt2 tkejut la time 2..xabis cam2 je, lpas2 Ustzah A sndri yg call suruh dtg ptg ni wat presentation skali lg..kene smpai b4 kul 2.30pm..class kul 2 memang kene ponteng la nmpaknya, tp xpe Ustzh A akn bg surat..so xrisau dh pasal class skrg risau plak pasal smpat ke nk balik b4 kul 2 ni...
erm abis blaja kete dlm kul 1.30pm, cpat2 bgtau Abg M suruh antar cpat2 balik coz ad hal..tp ad plak sorg lg xsiap blaja..tpaksa tunggu la..dlm kul 1.45pm bru la leh gerak dr litar..punya la laju Abg M pecut, masa 45 min biasenya, leh smpai dlm 25 min je..n trus mntak die antar kt tmpat present 2..nasib barang2 sume suruh my romate bwakkan..thanks ye pd sume yg tlibat td...

xabis nga kelam kabut 2 je, tetiba kwn yg g class kul 2pm bg msg, arini Dr R wat quiz..Ya Allah, nape la sume bnda nk jad arini??risau gak..tp hrap2 Dr R leh consider kt jtorg ni..YaAllah lmbutkan lah hati Dr R..amin..

then after present sume, abis dlm 3.15pm terus mntak nga Ustzh A surat tuk bg kt Dr R..berkejar la plak ke fac tuk jmpe Dr R cpat2. lgpon kul 4pm ad clas plak..smpai2 je kt fac cari Dr R...hampa jwpannya, die xde kt bilik..aduii Dr mane lak pegi nya ni...

nk x nk kul 4pm masuk je la clas Dato' R tnpa jmpe lg Dr R..dgn harapan esok masih ad tuk sy, n Dr R sudi bertimbang rasa..yaAllah sgt mengntuk kt class Dato' R ni, dh la buku nya xbwak, td xsmpat lg nk blek blik ambik buku..so memang xde msuk pape la dlm kpala ni time die ngajar..dtg tuk skdar pnuhkan syarat je la ni..rase class sejam pon lama sgt2..

erm abis class kul 5pm, bkejar lak balik bilik n ambik file tesis. 5.30pm berkejar smula ke fac tuk antar 1chapter kt Prof M.sembang2 ckit nga prof then baru la balik bilik.. Prof M pon cam fham2 je sy dh letih arini, terus je die cek n pulangkn smula..alhamdulillah xbyak yg kene btolkn.. tq prof..

dkat kul 6pm bru smpai bilik, n bru rase leh bnfas kjap..
ok igt dh xde pape kene wat mlm ni, tp tup2 lpas mghrib, ydp club sy, Cik F msg suruh wat carta organisasi club plak, yg kene antar selewat-lewatnya esok..dh la td sy xdtg meeting, coz meeting wat time sy g driving..sory sume sy xdpt dtg di ats sbab2 peribadi..opppssss...ok memang salah sy pon, xsiapkn dr awl sape suruh kn??skrg kene kelam kabut lg last2 min..memang xsuka la keadaan mcm ni, tp tu la..slalu je bleh dpt keadaan mcm ni, n slalu je jgak leh settle..so the conclusion is, i can work in stress...hahaha...ok, tp harap xde dh keadaan mcm ni...sy nk wat keje sume relax n teratur je...

smoga ujian hari ini, wat sy lg matamg, lebih bdikari n lebih kuat dlm mnempuh khdpan dunia..insyaAllah..
smoga ari esok lebih baik dari hari ini...

wasalam...

Tuesday, 8 March 2011

DAY 4

Assalamualaikum...
ok Day 4 dlm mencari cinta Rasul...



so kesimpulannya..bnyak2 la baca quran..event xbrapa nk reti baca, tp ad niat nk teruskan membaca pon dh dpt 2 kali ganda pahala, inikan pula bg yang dh dpt baca dgn elok kn..
erm bersama2 la kita mjadi dan melahirkan generasi al-quran..insyaAllah..

wasalam..

Thursday, 3 March 2011

Jangan terlalu baik, saya akan merindui awak..

assalamualaikum...

erm sy bru bace note ni kt fb..tjuk die sperti tjuk entry sy ni la.. ok sy stuju jgak la dgn note ni..

*************************************************************************

“Jangan terlalu baik, saya akan merindui awak.”
“Jangan terlalu mengambil berat, saya mungkin menyukai awak.”
“Jangan jadi terlalu rapat dengan saya, saya mungkin jatuh hati dengan awak.”

“Jika seseorang yang hadir dalam hidup kamu tapi atas sebab-sebab tertentu dia terpaksa pergi.. jangan terlalu sedih. Terimalah kenyataan, sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu. Masa akan menentukan segala-galanya. Jika dia ditakdirkan bersama kamu, dia akan kembali. Kembali pada kamu.”

“Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya anda akan kecewa daripada tidak mahu mencintai kerana takut akan risiko mencintai.”

“Jangan putus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan. Adalah lebih baik untuk anda mencubanya atau anda mungkin akan kehilangan orang yang anda sayangi selamanya.”

“Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ini ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya dia kepada anda.”

“Jika dia boleh terima anda seadanya, dan sanggup menerima kekurangan anda dan masih sanggup bersama anda dan lebih menyayangi anda, maka anda adalah orang yang paling bertuah kerana ada seseorang yang mencintai anda seadanya anda.”

“Mencintai dan dicintai perlukan keberanian. Keberanian untuk terus mengekalkan rasa cinta itu. Seterusnya diikuti perasaan keikhlasan untuk menerima orang yang dicintai seadanya…”

“Bila diri dicintai.. Dia pasti akan berusaha untuk ada…sentiasa ada bersama.”

*************************************************************************

sy xtau brapa ramai yg penah mengalami situasi ini, tp jujurnya sy pernah mengalami situasi ini..ye memang sy mengalami 3 baris pertama dlm note tu..disebabkan awk terlalu baik thdap sy, sy mulai rindu awk..disebabkan awk terlalu caring pasal sy, sy mula suka kt awk..n disebabkn awk terlalu rapat nga sy, sy dh terjatuh hati pada awk...
dh 2 org disekeliling sy terutama family sy jgak sudah mula menganggap awk adlah org istimewa dlm hidup sy..
sedangkn kita bukan lah apa2, mgkin awk hanya menganggap sy hanya kwn biasa, atau hanya sbgai tempat mengisi masa awk atau mgkin juga skdar hiburan bg awk smata2..sedang dlm hati sy hanya Allah yg tahu..
jd sy harap sgt2 awk fham nape sy xtegur, n xrply msg awk lg skrg..sy xnk buat hati sy lebih sengsara lg sebab sy takut sy hanya  btepuk sblah tangan..
cukup la stkat ini saja, sy xmau hati sy gusar sebab perkara yg belum pasti..sy jgak xnk terjebak dlm dunia yg penuh angan2 ni..
sy juz nk hidup dlm dunia realiti yg diredhai n penuh keberkatan Allah je..sy harap awk fham situasi sy ini..
tolong la, jgn dekat nga sy lg...


Ujian Hari Ini..

assalamualaikum...
alhamdulillah, syukur kerana smpai ke detik ini sy masih mampu bernafas dan hidup di dalam kelimpahan rahmat dari Tuhan yg Esa.. nikmat yang paling berharga dalam hidup iaitu nikmat iman dan islam yg ad dlm diri ini.. smoga sntiasa dilimpahi hidayah dari Allah..insyaAllah..dan nikmat yang selalu diabaikan utk bersyukur ialah nikmat kesihatan n nikmat kelapangan masa...terima kasih yaAllah utk itu semua....

erm hari ni bnyak sgt perkara yg jd (oppss silap smlm la, 2 mac), tp alhamdulillah sy cuba melihat semua yg jd tu sbgai ujian dari Allah tuk hapuskan dosa2 lalu sy..Astaghfirullah..memang terlalu bnyak dosa sebelum2 ni, tp sekurang-kurangnya smoga Allah hapuskan dosa pada hari ini dengan ujian2 pd hari ini, insyaAllah..

hari sebelum tu, tido agak lewat lebih kurang kul 2am, n penat hari2 b4 ni rasenya belum pon lg terbalas dgn rehat secukupnya..tp apakn daya, janji dgn Abg M tuk pergi driving kul 9am, apa2 pon kene la cantas masa tido lbeh awl dari itu kn..tunggu punya tunggu sejam lpas tu bru la muncul kelibatnya...time tgah blaja 2 xnk citer la, biar Tuhan saje yg tahu ape perasaan ni, malas dh nk pikir lg pasal 2, yg pnting nk cepat2 je abis blaja n test..so lbeh kurang kul 1pm smpai la kt bilik dgn keadaan yg sgt2 letih n mengantuk, so juz lena kejap until zohor..

masuk je waktu zohor, nk xnk kene jgak bngun tuk ke class kul 2pm..keadaan dlm class alhamdulillah sumenya bjln dgn baik, tp tetibe Dr L bg assgment..byak plak 2...aduihhh, nasib baik la due date die b4 final exam, harap2 ad masa tuk buat sume 2...mengeluh memang la ad mula2, tp sbnarnya bsyukur sgt2 dgn assgment yg dberi tu, sebab assgment tu yg leh mbntu kita dlm blaja..sekurang-kurangnya sy bleh la jgak jdkn assgment tu sbgai latihan kn, klu xde assgment rasenye xde la nk cari soalan wat latihan sndri..ish3 memang teruk, jd jgn tiru mcm sy ok..

sehabis je class diaras 2, kaki melangkah dengan xla berapa nk laju pon.. tp xtau mcam mana bleh plak terjatuh dari tangga..sumenye blaku dlm xdisangka2 n xdisengajakan..aduihhh sakit jgak la wlapon xla jatuh guling2 dari ats smpai bwah, juz jatuh dari ank tangga ke-2 hingga ke-5 je..luka2 or calar2 tu xde la, tp stakat lebam2 2 3 tmpat tu ad la ckit2..smpai skrg rase sakit ni xhilang2 lg, xtau la nk letak ubat ape ni..hope sakit2 ni xbg effect yg teruk2 9ti sudah la...

area kul 4.45pm pegi ke jabatan bndahari..hajat dihati nk byar hutang plajar kt situ (xtau la mane dtgnye tetibe je cek2 ad hutang plak)..belum lg smpai kul 5pm yg spatutnya waktu pjabat abis, tp kaunter dh pon tutup..erm xpe kita think +ve je la diorg nk kira2 akaun kot b4 abis keje arini...ok xpe sy akn dtg lg lain kali tuk byar hutang 2..9ti xleh grad plak xbyar hutang kn...

memandangkan jam sudah menunjukkan ke angka 5pm, sy berpatah balik ke fac tuk jmpe nga supervisor tesis..sementara menunggu kul 5.15pm tuk jmpe Prof M, sy pegi la solat asar dulu, dengan niat dihati lpas jmpe prof balik bilik n boleh bersenang lenang sebab dh selesaikn tggungjwab solat asar..tp apa kn daya, tungu punya tunggu n tunggu lagi dan lagi, akhirnya area kul 6.20pm baru la bleh jmpe Prof M. ok sangat susah nk jmpe org bz, mcm prof...memandangkn bukan sy sorg je yg menunggu die, sy bg la can kt sorg bdak 1st yer tu dulu jmpe die, coz sy rase die akn ckap nga prof kjap je (sbnarnya sy segan nga bdak tu klu sy dulu yg ckap kt prof pasal masalah sy), jd sy mengalah la dgn die..xde la lame pon turn die, ad dlm lbeh kurang 15minit je pon...

maka dgn itu bermulalah episod sedih sy, dgn tnpa segan silunya air mata sy ni jatuh kt dpan prof.. ok selamat tinggal scissors...usaha sy selama dh hmpir 2bulan lebih ini tuk tesis, hanya umpama debu2 yg bterbangan saje..mcam mane xluluh hati ni, masa yg ad tuk hntar tesis pon ad dlm lebih kurang sebulan je lg..tp sy kene start dari awl smula mcm yg dh wat 2bln lepas.. mula dengan cari bhan, pas2 fhamkn bhan tu, pas2 wat bab 1, n teruskn dgn bab 2, bru la siapkan bab 3 n 4 yg sepatutnya kwn2 yg lain tgah wat skrg..dlm kepala dh cam xtau nk fikir apa lg..terbayang je wajah rakan2 yg akn grad bln 9 9ti tnpa sy..tbayang wajah2 org tersayang, yg kecewa ngan sy..apa la nasib sy klu xsmpat nk siapkan tesis dlm masa sbulan yg ad ni...dgn komitmen2 lain lg, rase mcam kpala ni berat sgt, hanya Allah yg tahu..

mgkin dgn rasa simpati thadap sy, prof sudi menolong mcari tajuk tuk tesis sy..terima kasih bayak2 prof, klu b4 ni tanggapan sy terhadap prof lain, tp hari ini n tuk slamanya sy akn tukar tggapan sy kt prof n sy akn igt prof smpai bila2..sy juga mntak maaf sebab dh guna byak masa prof tuk perkara2 lain demi masalah sy..mgkin time kul 7pm prof spatutnya dh smpai umah, tp hari ini prof masih bsama2 sy mncari n menolong sy. terima kasih juga prof diatas sokongan n kata2 peransang dr prof yg meningkatkan semangat sy yg dh down ni event smgat tu juz for that time only..terima kasih prof, hanya Tuhan yg mampu mambalasnya..

skali dlm hidup sbgai student kt cni, sy balik dari fac kul 7++pm dgn langkah yg agak longlai..smpai bilik sharp kul 8pm..then siap2 plak tuk ke usrah mlm ni kul 9pm..
dlm area kul 9.15pm (lmbat ckit) sy jln sorg2 ke masjid..dlm perjalanan ke masjid (tempat usrah), 1 lg perkara yg pertama kali blaku dlm hidup sy..sperti biasa, sy jln xtgok kiri, kanan n blakang, juz pndang depan je..tiba2 terasa ad something cam dekat je nga kaki kiri sy dari arah belakang... dgn spontan memandang ke arah itu, n memang sgt2 terkejut bila terlihat seekor anjing wane hitam yg teman sy jln time 2, dekat sgt dlm 2 3 inci je..ya Allah, rase memang xtau nk wat ape..terfikir nk lari je, tp terfikir jgak 9ti dog tu kejar sy plak..klu die kjar memang sah2 la die akn menang..maka dengan hanya spatah doa 'yaAllah selamatkanlah aku', sy juz jln cam biase je anggap cam seolah2 xde pon anjing 2 dekat sy...dlm 2 3 langkah sy jln sy pusing blakang n sy dapati die pon dh pusing memblakangi sy..alhamdulillah, Allah masih sygkn sy dgn menyelamatkan sy..

masa usrah, byak la yg sy dpat, smoga mjadi pengisisan tuk hati yg sedih ni tuk teruskn hidup dgn pelbagai ujian pd hari ini..ini bru ujian hari ni, xlg esok, lusa yg kita sndri xtau camne bntuk ujiannya..blum jgak lg ujian yg kt akhirat 9ti yg pastinya jauh bganda2 lebih hebat dari ini..

ok perasan x, sy xde sebut pon pasal makan dari mula lg...ye hari ni (tuk 2 mac), alhamdulillah sy mkn pg + minum pg + tghari + minum ptg + mlm + minum mlm = kul 12am (3mac)..alhadulillah itu rezeki sy.. terima kasih yaAllah ad jgak masa tuk sy mkn wlapon lmbat, perut pon fham perasaan tuannya, wlapon ad la jerit ckit2, xpe jerit2 mnja je 2....

lepas mkn trus buat asgment yg kene antar hari jumaat ni...skrg bru la bleh tgok ape bhan yg prof  carikan tuk sy td..skrg ni (kul 3++ am) masa sy tuk tesis sy..sy kene disiplin kn diri sndri tuk korbankan masa tido sy spenuhnya tuk siapkn tesis sebaik n secepat yg mngkin..insyaAllah bleh (xtau la camne, sy ni dh la queen of sleeping).."yaAllah ko tariklah dahulu nikmat tido ak, tuk ak wat perkara2 yg lebih penting."

"yaAllah ya Tuhanku, bukan ak mengluh dengan segala ujian yg Engkau berikan pd ku, namun sememangnya fitrah seorg manusia memang sebegini, pastinya Engkau lebih tahu kerana Engkau yg mnciptakan ak n perasaan ini..Ya Allah aku mohon pdMu, berilah kekuatan pdku dlm ak menempuh segala ujian n rntangan2 yg bakal mendatang. berilah ak kekuatan untuk terus btenaga dlm menempuh hari2 yg bakal ak lalui sebagai bergelar pelajar..yaAllah permudahkanlah segala urusanku, urusan tesisku, urusan belajarku, urusan vivaku, urusan peperiksaanku, urusan praktikalku, urusan kerjaku, serta segala urusan-urusan lain yg perlu ak lakukan..ak akn cuba tuk lakukannya dengan seikhlas yg boleh n ak lalukan semua yg baik ini hanya untukMu..yaAllah ak mohon padaMu yaAllah, sesungguhnya aku hanya seorg insan yg kerdil, hina lg dina yg senantiasa meminta-minta dariMu..namun ak pohon lg buat sekian kalinya dengan harapan Engkau perkenankanlah segala permintaanku..sesungguhnya hanya padaMu tempatku memohon pertolongan dan tempat aku bergantung harapan...amin..."

smoga apa yg blaku pd diri sy hari ini dpt dijadikan pnduan yg berguna pd org lain jgak..insyaAllah..

wassalam..